מדיניות ההגירה של ארצות הברית המיוצגת בפסל החירות שלה - סמל רב עצמה עבור העולים אליה - הייתה שנויה במחלוקת מאז היווסדה, מדוע האומה צריכה לקבל את אלה שמחפשים בטחון והזדמנות, בזרועות פתוחות. עובדה ידועה על גברת החירות, מוסיפה טוויסט מסקרן בדיון של היום, על פליטי העולם המוסלמי: הפסל עצמו היה מיועד במקור לייצג אשה מוסלמית - פאלחית מצרייה.

 

 

הסקיצה המקורית של פסל החרות: אשה מוסלמית, פלאחית מצרייה

זה עשוי להפתיע את הבקיאים בהיסטוריה, המכירים טוב יותר את השורשים הצרפתים של הפסל, מאשר את שורשיו הערבים. אחרי הכל, את הקונסטרוקציה של הפסל תכנן אלכסנדר-גוסטב אייפל (כן, מתכנן מגדל אייפל) וגברת החירות המונומנטלית הוענקה לארצות הברית על ידי מדינת צרפת, לחגיגת ה-Centennial שלה, כדי להנציח את הברית של שתי המדינות, אשר נוצרה במהלך המהפכה הצרפתית.

 

הצרפתים אורזים את פסל החרות, בכדי להעתיקו לחופי אמריקה

הצרפתים אורזים את פסל החרות, בכדי להעתיקו לחופי אמריקה

מעצב הפסל, פרדריק-אוגוסט ברתולדי, היה גם צרפתי, אבל הוא מצא השראה ליצירתו במקום שונה לגמרי: מצרים. בשנת 1855, הוא בקר מונומנטים ענקיים הפזורים במצריים, ברתולדי הוקסם מהארכיטקטורה העתיקה ופיתח תשוקה למה שכינה “מבני ציבור גדולים בקנה מידה קולוסלי”. בהמשך, הוא תיעל את התשוקה הזו שלו, להצעה לאנדרטה עבור חנוכת תעלת סואץ. ברתולדי פינטז אנדרטה אדירה, שמציעה אישה בחלוק שהינו לבוש מיצרי, שתייצג את מצרים כשהיא עומדת בחופי פורט סעיד, העיר בתחנה הסופית הצפונית של תעלת סואץ במצרים. ברתולדי שאב מהאמנות היוונית הקדומה, את הרעיון לדמות בשם Libertas, שנהגה לעמוד בחוף המצרי. פסל הדמות המוכרת לנו ולאמריקאים כיום, בדמות האיכרה המצרייה, אמור היה להתנשא לגובה של 86 מטרים, כשהבסיס שלו מתנשא לגובה של 48 מטרים, לבושה חלוק מצרי ונושאת לפיד. האמן כתב את שמה על-גבי מודלים מוקדמים של הפסל: “מצרים נשיאת האור לאסיה”.

 

Frédéric-Auguste Bartholdi

Frédéric-Auguste Bartholdi

ברתולדי השקיע כמויות עצומות של זמן וכסף ליצירת הפאלחית המצרייה כ”אלילה קולוסאלית”, שתהווה ציון דרך לבאים לחופי מצריים. המצרים היו להוטים פחות על הרעיון של ברתולדי והשליט המצרי איסמעיל פחה, דחה את התכנית מאחר והיא הייתה יקרה מדי.

bartholdisketch_resized
בסופו של דבר, מגדלור ענק הותקן בפורט סעיד, במקום פסל החרות המצרי. אבל ברתולדי לא התייאש. הוא הפליג לאמריקה עם סקיצות של האשה המוסלמית, בסופו של דבר הוא שינה את ייעודו של הרעיון שלו והפלאחית המוסלמית הפכה לגברת החרות, “Liberty Enlightening the World” השם הרשמי של הפסל, המשקיף מנמל ניו יורק מאז 1886.

 

statue-of-liberty-1

 

 

לכל הכתבות בקטגוריית מהעולם
+כתבות מומלצות
הצלם שמביא רוח אנושית לעולם האופנה המלוטשת / Szilveszter Mako
תרבות
הצלם שמביא רוח אנושית לעולם האופנה המלוטשת / Szilveszter Mako
  הצלם ההונגרי, החי ועובד במילאנו, Szilveszter Mako, עורך את התמונות שלו כאילו הוא
סטודיו MVRDV הפך קונטיינרים, למועדוני ספורט וחברה לפליטים
תרבות
סטודיו MVRDV הפך קונטיינרים, למועדוני ספורט וחברה לפליטים
  נקודת המוצא של המיזם, היא שספורט יכול למלא תפקיד מרכזי בסיוע לאנשים לבנות
הגנים האבודים של Heligan: פיסת גן עדן ניסתרת
תרבות
הגנים האבודים של Heligan: פיסת גן עדן ניסתרת
  בשנות ה-90, נצר למשפחה בשם Tim Smit הפיח חיים בגנים האבודים של הליגאן

כתיבת תגובה

הוספת תגובה חדשה, האימייל לא יוצג באתר*