התושבים קראו בעצומה, למנוע מהמשרד להגנת הסביבה, להרוס מבנה מגורים לא חוקי, המפוסל בצורה אמנותית, בצוק הכורכר בחוף סידני עלי. ניסים כחלון, כיום בן 78, חצב ובנה במשך כ-40 שנה, ככה אבן על אבן, חלל אורגני, ששימש אותו למגורים וגם הפך אותו לאטרקציה סביבתית.

 

 

עשרות רבות של מתחמים שכאלה, הוקמו לאורך השנים, במקומות רבים בעולם (ביניהם בהודו, ברזיל, צרפת, ארה”ב). הם תמיד נוצרו בעבודת כפיים שקדנית, של דמות תימהונית וחוץ ממסדית, לכן ברוב המכריע של המקרים ללא אישור חוקי והם תמיד יצרו חלל ייחודי ויוצא דופן, שמשך קהל רב, שנהנה ממנה.
ההתנגשות הזו, בין היצירה שנוצרה מחוץ לחוק, לבין התרומה האמנותית שלה לציבור ולסביבה, התחיל תמיד כך, באתרים כאלה בעולם – עם ניסיון של העירייה לסגור את המקום הלא חוקי ונגמר עם כניעה של העירייה ללחץ הקהל, “הלבנה” של העברה והפיכת המקום לאתר תיירותי ציבורי.
בכתבה בערוץ 13 על האיום הנוכחי על המקום, אומר נציג החברה להגנת הסביבה, כי הוא לא רוצה להתייחס לגופו של אדם, אלא לגופו של עניין והעניין פה היא הסביבה וההגנה עליה. “יש חוק”, כך אמר.

 

 

 

 

 

 

 

 

נטיית השכל והלב תהיה תמיד לצד זה שבונה ולא זה שהורס. אך מה אם כן משרת בסופו של דבר את האדם ואת טובת הציבור, האם טובת הציבור נהנית או נפגעת מהריסת המקום?
חוקים ככלל נחקקו כדי להסדיר ולאפשר חיים בטוחים ושלווים לאוכלוסייה. האם החוק (העיוור?) חייב להישמר במקרה זה, גם אם הנאת הציבור (ורצונו) נפגעת?
לא מעט כתבות נכתבו על המקום יוצא הדופן הזה. עיתונאית סיפרה, כי היא פנתה אליו כדי לבקר ולכתוב על המקום והוא התנה זאת בתשלום והסביר שהוא גובה תשלום מערוצי התקשורת, עבור הצגת האטרקציה שהוא בנה – באופן לא חוקי, תוך שהוא מחזיק במקום מבלי שישלם מיסים לרשויות.
מי שבנה את המקום בצורה כזו, הוא בוודאי לא טלית שכולה תכלת ויתכן שהוא אף ממזר גדול, שהתחכם לממסד ומגיעות לו מכות בטוסיק. אבל הוא הצליח לבנות משהו שהוא גדול ממנו עצמו, היכול לשרת את הציבור, לגרום לו להנאה ולהפוך לנכס תיירותי של העיר הרצלייה, יתכן לכן, שהעירייה תרוויח יותר מ”הלבנת” האתר ואיפשורו להנאת הציבור, מאשר מהריסתו.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לכל הכתבות בקטגוריית אדריכלות
+כתבות מומלצות
קיר הכניסה לבית ספר “תיבת נוח” – עם חיות מעוצבות
עיצוב פנים ישראלי
קיר הכניסה לבית ספר “תיבת נוח” – עם חיות מעוצבות
  בית הספר “תיבת נח”, ממוקם באתר מורשת מוגן, הפארק ההיסטורי של וילה פאגליה,
האדריכלית שבנתה בתים מבד
עיצוב פנים ישראלי
האדריכלית שבנתה בתים מבד
  העבודות הידועות ביותר שלה, The Live-in-Environment (1971) ו-Wiz Bang Quick City #2 (1972),
גשר הולכי רגל ניבנה כפארק צף
עיצוב פנים ישראלי
גשר הולכי רגל ניבנה כפארק צף
  הגשר המלאכותי והנהר הטבעי מתקיימים יחד בהרמוניה, נושמים באותו קצב. תשעת הדיסקים בגדלים

20 תגובות

  • אני הגיב:

    בשום אופן לא להרוס. זו יצירת אומנות מופלאה . יש מספיק הרס אצלינו אין שום צורך חלילה להרוס. מקווה שהשכל יגבר על הרוע והטפשות

  • דידי הגיב:

    צריך לשמר כנכס לאומי. יפיפה. מוקד תיירותי שיש להתגאות בו. אז לרדת מעץ ה’אגו’ ובבקשה להשקיע בשימור וחיזוק המבנה. היופי הזה ימשך לדורות. תתאפסו על עצמכם. תודה. והייתי מגדילה ואומרת – שיש לשלם לאמן על אמנותו. זה רק פר.

  • רונית הגיב:

    למה להרוס יצירה של חיים שלמים? יצירה יפה ביותר! צריך לשמר!!!!

  • גני בנץ הגיב:

    לא לגעת . כל כך אכפת לכם הייתם עושים את זה בלבנה הראשונה מכיוון שלא עשיתם וזה הפך להיות יצירת מופת תיזהרו לגעת בזה!

  • הניה מליכסון הגיב:

    אם רצו להרוס, היה להם זמן עוד בשנות השבעים כשהחפירה התחילה (בביקוריי כמורה לשל”ח עם תלמידיי בחוף סידני עלי עזרנו לניסים לחפור), אסור להרוס. שיגיעו לוחזה עם ניסים שהשטח כולו עובר לעיריה לאחר מותו, בלי דיונים עם “יורשים” וזהו

  • יורם הגיב:

    להרוס כזה דבר, עוד בשנותיו האחרונות של היוצר.. זה איוולת, צרות מוחין ורוע לב !!! אבל אני חושב שצריך לעזור לו לחזק את המבנה כנגד סכנת מפולת מצוק הכורכר. צריך לתת לו פרס ותמיכה כלכלית וסיעודית בשנות חייו האחרונות. האיש בנה לכם אתר תיירותי מיוחד. תודו לו על תרומתו !

  • איריס שטרן הגיב:

    בכל מקום בעולם היו מתפארים ביצירה האדריכלית שמיפה את החוף. על הציבור בעיר ובמדינה למחות ולבקש להשאירה כי היא מעשירה את נופנו; זו בעיני “אמנות אדמה”, זרם באמנות מקובל בנופי טבע בעולם. אז הוא עשה זאת ללא אישור, אז תנו לו אישור בדיעבד.

  • תלמה הגיב:

    ריאיינתי אותו לפני שנים. המקום ייחודי, יצירתי, יפהפה. היוזמה – יוצאת דופן. בשקלול הכללי – נקודת חן לעיר ולחוף. לא להרוס בשום אופן. איזו קטנוניות וצרות מוחין. קודם שהעירייה תדאג להצללה בטיילת, בירידה לים (חוף זבולון). ספסלים שמתבשלים בשמש ואף אחד לא יושב שם בשעות היום כדי לא לשרוף את הת–. במקום זה, נטפלים לאמן קשיש. פקידות יבשושית כנגד אמנות טבעית נפלאה

  • ראובן פארן הגיב:

    מקום מדהים .מזכיר את גאודי. אידיוט מוחלט מי שרוצה להרוס יצירת אומנות מופלאה כזו. אגב-גם הכות המערבי בלי היתר. אז להרוס?

  • שרון הגיב:

    כל דבר יפה הורסים במדינה 🥲 במקום שיהרסו את הגדר המחרידה המרחב הציבורי חסמו הים זה של הציבור להזכיר לעירייה !!

  • אפרת קריטי הגיב:

    הריסת המבנה נובעת רק מצרות עין ותו לא.
    אם יש אנשי תבונה בעיריית הרצליה עליהם לשמור על יצירת מופת המופלאה הזאת, לאחר מותו של הדייר שיהפכו אותו למוזיאון על שמו ויגרפו לא מעט כספים.
    מעבר לכך, תפסיקו להציק לו. תנו לו לחיות את חייו בשקט, הוא חי שם 40 שנה והוא כבר בן 78.

  • זה ממש יפה הגיב:

    חלום

  • אפי בראון הגיב:

    זו שכיית חמדה שאין לגעת בה.
    יש לאפשר לאמן להישאר במקום כל חייו, לאחר מכן להפוך את המקום לאתר תיירות ואמנות ציבורי.

  • דניאל הגיב:

    אם כל יפי הנפש ושומרי החוק היה מעניין אותם באמת החוק אזי הם היו אוכפים אותו הרבה לפני על בני דודינו שלנגד עינינו בונים בניגוד לחוק ללא הפסק.. וגם במקרה הספציפי הזה היו מגיעים לאכוף מקסימום עד לפני 39 שנה כשהאומן הזה התחיל את יצירת הפאר שלו!!
    יש להשאיר אותה בשלימותה!!!

  • יע הגיב:

    הוא עבריין, נכון אבל זו יצירת מופת….

  • אסתי מבאר שבע הגיב:

    לא להרוס. חס וחלילה. עכשיו ניזכרים? כשהיצירה שלימה
    מושלמת? כמה רוע צריך כדי להרוס מפעל חיים של אדם?
    לחכות שיזדקן וייחלש ואז להכות? ולאן ילך עכשיו?
    בבקשה – די

  • פילפרוינד אלכסנדר הגיב:

    זה פשוט רועה וצרות עין יכלו להרוס בשנים הראשונות מה שרוצים לעשות פשע מה שעשה זה לא חוקי אבל אחרי ארבעים שנה?

כתיבת תגובה

הוספת תגובה חדשה, האימייל לא יוצג באתר*