"גדלתי בטבע" מספר ינון בן דוד, בעל משרד לאדריכלות ועיצוב פנים "הרביתי לצייר את הים והטבע. האהבה לשטח והראייה המרחבית, לדעת לנווט, לקרוא מפות, להבין מסלולים, הם אלו שהובילו את האהבה שלי לענף האדריכלות. ניווט בשטח, זה כמו ניווט בין חדרי הבית. האדריכלות שלי 'חושבת' שטח. אדריכלות שמתחברת לשטח, לטופוגרפיה, אדריכלות שמבינה איך המבנה ישתלב במגרש, בדרך המיטבית ביותר".
כמי שנולד וחי ברמת הגולן, בן דוד חווה את הטבע מדי יום: “הטבע מבחינתי הוא המקום שהכי מאזן אותי. כשאני רוצה לקבל תשובות, אני יוצא לטבע. גם כשאני נמצא במשרדי בכפר סבא, אני משתדל לסיים את היום בשהייה בטבע, בצפייה על השקיעה. כאן בדיוק החיבור של הטבע לעולם האדריכלות. אני מתחיל תכנון בהבנת המבנה והמיקום שלו, אני בוחן את מקסום הטבע, בכל הקשור לכיווני שמש, רוח, נוף. המטרה שלי למקסם את איכויות הטבע לטובת המבנה. מצד שני, אני אעשה הכל כדי לשמור ולהגן על הטבע מפני המבנה. ששניהם יוכלו להתמזג אחד עם השני, מבחינת חומר, מימדים, פרופורציות, וצורניות. אני נותן לטבע את הכבוד ולא למבנה. מרבה לעשות שימוש בחומרים טבעיים, וניטראליים, ללא צבעים חזקים. כאשר האדריכלות נכונה, היא מגנה על בעלי הבית ובו זמנית מספקת מקום לטבע”.
בחרנו פרוייקטים כאלה מבית היוצר של ינון בן דוד, שממחישים את החיבור לטבע, שכולנו כה זקוקים לו, גם ובעיקר עכשיו:
קיבוץ כפר סאלד
הנוף בא לידי ביטוי בחלקים המרכזיים של הבית, תוך התחשבות בכיווני השמש והרוח ביחס לכל הפונקציות של הבית, סלון, חדר שינה וכו. החומרים יחסית צנועים והנוף מאוד “חזק”. האדריכלות של הבית היושב על שטח של חצי דונם, מבוססת על חומרים טבעיים שמשתלבים בגוונים שלהם באזור, בין היתר ברזל, עץ, ופלדה. הבית בחלקו מחופה בסרגלי עץ אקולוגיים, חומר 100% ירוק. חומרים שנותנים מקום.
חופית
פרוייקט נוסף שנמצא בתכנון בימים אלה, בשטח של דונם, שגובל עם שמורת טבע, נמצא על שטח משופע, שם קיים חיבור לטופוגרפיה במבנה ובדירוג של הבית, תוך התחשבות בנוף, עם הפניות ומבטים מדוייקים לחלקים השונים של השמורה. הפרוייקט מתחילתו נעשה בשיתוף עם אדריכלי נוף, דבר שינון בן דוד מקפיד לעשות בכל פרוייקט ופרויקט. התכנון נעשה על ידי העמדה פיזית בשטח ובדיקת מדוקדקת של כיווני האוויר והשמש, על מנת למקסם את האור.
מושב בדרום רמת הגולן
זוהי סביבת מגורים אינטימית ומרגשת שנטמעת בהרמוניה בסביבתה הטבעית ועונה על רבדים פילוסופיים ועמוקים כמו גם על משמעות המרחב הביתי והשפעתו על כל נדבך בחיי המשפחה. הבית מאוד מואר, חווה את החוץ מכמה שיותר זוויות, ומתאפיין בשילוב מאוזן של חומרים טבעיים וניטרליים שמשתלבים בהוויה המקומית ומקנים למבנה מראה אורגני. חשוב היה לו לתת מקום של כבוד לטבע שנשקף מבעד לכל הפתחים כמו גם לאמנות של בעלת הבית שמשולבת בכל רחבי הבית. הבית בנוי בצורת ח’, בשני גושים ביניהם מחבר פטיו במרכזו ניטעה ערבה בוכייה. הגושים אפשרו לו לייצר חלוקה מיטבית ופרופורציונלית בין הפונקציות הציבוריות לאלה הפרטיות.
מושב נטור
אחרון חביב הוא ביתו הפרטי של משפחתו של ינון בן דוד, היושב על שטח של 1.6 דונם במושב נטור. ביתו האישי אינו טרנדי, אינו מאופיין בסגנון אחד, הוא קודם כל מחובר לטבע ולאדמה שסביבו. הוא בית ששומר על שפה אחידה, בית שנותן הרבה מאוד כבוד לנוף, בית שעוטף את בני ביתו, כאשר הטשטוש בין החוץ לפנים בולט בעוצמתו כמעט מכל זוית בבית, ואת זה הוא עושה באמצעות מפתחים גדולים, שפע של חלונות וניצול תאורה טבעית. הסלעים, ההרים והנוף המהפנט מלווים אותו לאורך כל התכנון. הבית קסום במראה צנוע ובסגנון נורדי חמים, שחזיתותיו עשויות עץ משלימות את המראה המבוקש. הרצון היה להרגיש קצת כמו ‘בית קטן בערבה’.
תגובה אחת
אדריכלות כללית יפה ומעניינת הפרגולה הפנימית בפנת אכל ?! מיותרת לטעמי….כללית מרשים….