"חודש לתוך מאורעות ה-7 באוקטובר השוק קפא לחלוטין, אך במהלך נובמבר חל היפוך במגמה והחלה תופעה מעניינת כשלעצמה - התעוררות מרשימה בקרב רוכשי מגרשים וכפועל יוצא גם בהתחלות של פרויקטים חדשים. האנטישמיות הגואה ברחבי העולם וההבנה שאין לנו מקום אחר מלבד ישראל עושים את שלהם וישראלים שמשכו את כספם והתכוונו להשקיע אותו בחו"ל, כמו גם אחוז לא מבוטל מיהודי התפוצות, רואים כאן את עתידם", מתאר באופטימיות זהירה האדריכל דן ישראלביץ, מבעלי המשרד ישראלביץ אדריכלים, המתמחה בתכנון נחלות ובתי יוקרה.
ישראלביץ מוסיף “בתוך כך, גם תושבים בעלי יכולות כלכליות מישובים הממוקמים ממעבר לקו הירוק מעדיפים להתרחק מאזורי החיכוך ולפחות חלקם מתכננים מעבר, כך שהעלייה בהיקפי פרויקטים חדשים בהחלט ניכרת. בפועל בוצעו לא מעט עסקאות בחודשיים האחרונים ומגרשים בשטח של כדונם נמכרו סביב ה-8 ו-9 מיליון שקלים. לסכום הזה יש להוסיף את עלויות התכנון והבניה שעתידים להסתכם בכ-7 מיליון שקלים נוספים בממוצע לבית בשטח של כ-300 מ”ר בנוי.
מבחינת מפרטים אנחנו לא רואים שינויים מצד המזמינים, אך בפרויקטים שנמצאים בשלבי בניה אנחנו נתקלים בבעיה של העדר כוח עבודה מיומן: ענפי השלד, התפסנות והברזלנות, נשלטים כמעט כולם על ידי קבלנים מהמגזר הערבי ופועלים פלסטינים, לכן גם מי שנמצא בשלב הבניה, מתקשה להתקדם בפרויקט בהעדר פועלים. בפועל, קצב הבניה ירד ויש קושי אמיתי בניהול פרויקטים גדולים. כוח האדם שפועל בשטח (פועלים ממדינות כמו מולדובה, הודו וסין, שנקראו למלא את מקומם את הפועלים הפלשתינים) אינו מיומן, מה שמוביל לעיכוב משמעותי בלוחות הזמנים”.
אדריכל איתי ליננברג, ממשרד “רוזן ליננברג אדריכלים” מתייחס אף הוא לדירות ונכסי היוקרה ומסביר “פרוייקטי יוקרה שכבר היו בתהליך תכנון או בנייה עוד לפני ה-7 באוקטובר, ממשיכים במלוא הקיטור ובמלוא המרץ, אפילו בקצב מפתיע. הלקוחות לא רק שלא החליטו להקפיא, אלא ביקשו לזרז כמה שיותר מהר את תהליך הבנייה. גם תקציב הבנייה, רכישת חומרים, עיצובים וכולי, לא נפגע והמשיך כמתוכנן. הקושי הגדול הוא עמידה בלוחות הזמנים שנובע ממחסור בעובדים בשטח”.
עוד אומר ליננברג “בכל הקשור לפרוייקטי יוקרה חדשים של המאיון העליון כאן נרשמת סטגנציה, שגם מקורה במצב הרוח הירוד. ככל הידוע לי, לא נרשמו רכישות או עסקאות ענק. בכל הקשור לפלח שוק של העשירון העליון, עם דירות במחירי ביניים של כ 40 אלף ₪ למ”ר, כמו אלו המשווקות בפרוייקטים בשכונת גליל ים בהרצליה או ברמת השרון, יש קיפאון, אולם המחירים לא יורדים ויש הצופים אף עלייה חדה במחירי דירות הביניים, שימשכו את השוק למעלה.
עובדתית האוכלוסייה מתרבה, לצד גלי האנטישמיות בעולם, מהווים סיבות נוספות לעלייה עתידית במחירי הדירות. אנחנו אופטימיים. מאמינים שנתגבר על האירוע הנוראי הזה. אם נחשוב טיפה קדימה בראייה מפוכחת, ואם ניקח בחשבון את הפרקטיקה – הרי בסופו של דבר – לאן נלך?”.
אדריכל בועז שניר מסביר “לגבי עסקאות חדשות אכן יש כאלה אך בטפטופים. יש רכישות של בתי יוקרה ישנים להריסה או בנייה לצורך השקעה, רכישת מגרשים בפריים לוקיישן בשכונות יוקרה. העסקאות רדומות, אולם אי אפשר לומר שיש סטגנציה. מדובר בירידה של 70-80% בהיקף העסקאות של טרום ה-7 באוקטובר. לאנשים אין אנרגיה להיכנס לתהליך ולבנות את בית חלומותיהם וגם זה גורם משפיע”.
שניר מפרט “כן מורגשת התעניינות מעטה מצד תושבי חוץ, עם עסקאות פה ושם, לאור הרצון שלהם לבנות בית בישראל וגם זה יש לציין בהיקפים נמוכים. רוב העבודה היא סביב פרוייקטים קיימים שהחלו לפני המלחמה. אני צופה שברגע שנצא מהמלחמה, תהיה כאן תנופה. אני גם שומע מלקוחות שלי מחו”ל, שחבריהם החלו למכור את הנכסים שלהם בעולם, כדי שיהיה להם כסף נזיל לרכישת בית בישראל. אני צופה ש-2024, לא תהיה שנת הנדל”ן של ישראל, הצמיחה תגיע ב-2025 -2026, אז תהיה תנופה”.