זוג הורים באמצע שנות ה-50 שלהם, אנשי עסקים אשר ילדיהם בוגרים, מתגוררים בארה"ב ורכשו בארץ דירה בה יוכלו לשהות במהלך חופשות וחגים. המשפחה מרבה להגיע לישראל, שוהה כאן כ 4-5 חודשים בשנה. הדירה בירושלים, לאור חשיבות הקרבה למקומות הקדושים ולנכסיה הדתיים של עיר הבירה.
זהו דופלקס הממוקם במבנה ישן, בן כ-100 שנה, שעבר הסבה לבניין דירות. השינויים היו חייבים להיות פנימיים בלבד, לאור העובדה שהבניין נמצא תחת חוקי הבנייה של העיר ירושלים. הדופלקס משתרע על פני 2 קומות וגודלו 150 מ”ר.
“בהתאם לצורכי המשפחה תוכננה סוויטת ההורים, ושתי סוויטות נוספות לטובת הילדים שמשמשות גם כחדרי אירוח למשפחה המורחבת. מאחר והמשפחה שומרת מסורת, תוכנן הבית בהתאם עם מטבח כשר, וחדרי שינה עם אפשרות הפרדה”, מסבירה נירית פרנקל, שמשרדה “פרנקל אדריכלות ועיצוב פנים” אמון על תכנון ועיצוב הפרוייקט.
כאמור החלונות והקונטור החיצוני לא שונו. בחלוקה הפנימית הכל שונה לחלוטין, כולל מיקומים של חדרי רחצה, וביטול מחיצות לא נחוצות.
דלת עץ משולבת זכוכית מאפשרת הצצה לפנים הדירה עוד בשלב הלובי. מהכניסה לבית בולטים הגוונים החמים והחומים למיניהם. הכניסה לבית מפגישה אותנו עם חלל האירוח, בעל תקרה משופעת וקורות העץ חשופות וביניהן חיפוי בגבס. את האווירה הנעימה ומעט מחוספסת משלים קיר בריקים, ספה פשתנית ורצפת רזינה. “החלל יחסית נייטראלי, והטון התקבל דרך הריהוט והטקסטיל. עוד בסלון ספרייה משופעת דומיננטית, שמאחסנת ספרי תורה ואמנות. הספרייה לבנה ודומיננטית עם מחיצות עץ שמאפשרות חלוקה לתאים. החלק התחתון אטום לצורך אחסון מערכות. המראה שנוצר אוורירי ונעים.
עוד בחלל הציבורי, תוכננה פינת עבודה עם שולחן עשוי אבן טרוונטין. הפינה משתלבת בהרמוניה עם החומרים והצבעוניות של החלל הציבורי. כאשר ברקע, ובכל חלקי הבית מתנוססת הרבה אמנות ישראלית שנבחרה ולוקטה על ידי פרנקל.
בצידה הימני של המבואה, ממוקמים המטבח ופינת האוכל. שם ממוקמת קונסולה מטרוונטין. שולחן פינת האוכל תוכנן באמצעות שתי פלטות אלון מחוברות וסביבו כסאות עץ אלון בשילוב פשתן. חומרים שבאים לידי ביטוי גם בגופי התאורה התלויים בפינת האוכל. גם כאן, התקרה משופעת.
המטבח הוא לב הפעילות המשפחתית. כיאה לדת, האלמנטים כפולים לטובת מטבח חלבי ובשרי. סביב האי 4 כסאות לטובת ישיבה משפחתית אינטימית. הכסאות מפלדה מוחלדת בשילוב עור. האי עצמו והמדף מעליו עשויים נירוסטה, מספקים קריצה תעשייתית. לעומת זאת, היחידה הגבוהה, הינה יחידת עץ כפרית באופי שלה. גם כאן הקיר בריקים ממשיך את הקו העיצובי בסלון.
סוויטת ההורים לבנה באופייה, היא כוללת חדר רחצה, עם ארון קיר דומיננטי לאורך החדר. חדר השינה לשינה בלבד והוא חף מקישוטיות יתר וכולל את הפונקציות הנדרשות בלבד. הגג המשופע הפעם כולו לבן. גב המיטה מעץ מחורץ בקצב שאינו אחיד, אלמנט שמוסיף עניין וחן.
חדר הרחצה של ההורים, בשל גודלו הקטן היווה אתגר: היה רק קיר אחד לכיור והוא כולל חלון, כך שהמראה למעשה תוכננה על מסילה ואינה מפריעה לפתיחת החלון. הקיר בחיפוי רזינה והרצפה מצויירת.
הסוויטה השנייה של הבת, עם חלוקה למיטות נפרדות, בעלת טפט פרחוני שנותן אופי שונה לחלל, צעיר ושופע חיות. בטקסטיל עצמו שולבה צבעוניות ורודה וקלילה, על רקע חדר לבן ובהיר. חדר הרחצה בחיפוי חלק, מקיר הרזינה.
סוויטה נוספת ממוקמת בקומה התחתונה, עם גב מיטה מעץ, וטפט מעניין בקיר שממול. גם כאן המיטות ניתנות להפרדה. חדר הרחצה עוצב על טהרת האפורים.
דלתות הפנים והחלונות בלגיים, עשויים מברזל. הם דקיקים ועדינים ומתאימים לסביבה ולסגנון.
לסיכום אומרת נירית פרנקל “תהליך מדהים שנעשה בשלט רחוק, לאור העובדה שהלקוחות גרים בחו”ל, סמכו עלינו ונתנו לנו יד חופשית”. עוד אומרת פרנקל “ירושלים והאווירה הקסומה שאין שנייה לה, השפיעו והיוו עבורנו השראה על תהליך היציאה עצמה – בכל הקשור לבחירת חומרים, צבעוניות, וסגנון עיצובי”.
2 תגובות
ביצוע מושלם, בטוב טעם.
יפה.
אפשרי למי שיש כסף