מבנים אדריכליים חדשניים רבים בארץ ובעולם, עושים שימוש בבטון אדריכלי. בחרנו להביא כאן, את “מלכה” מסעדת שף ישראלית, במיאמי שבפלורידה, שתכננו קימל אשכולות אדריכלים, אשר שיתפו פעולה עם חברת אקרשטיין ופיתחו ביחד פתרונות עיצוביים פורצי דרך, תוך שימוש בבטון אדריכלי.

בכניסה למסעדת מלכה, משרבייה מבטון, שפותח בשיתוף חברת אקרשטיין. צילום: עמית גרון

 

מסעדת “מלכה” בפאלם ביץ’, פלורידה, היא מחווה למלאכת היד והחדשנות הישראלית. המסעדה נהגתה, עוצבה ויוצרה בישראל ומרבית מרכיביה נשלחו במכולות מהארץ הישר לארה”ב. כל פרט, החל מהאבן הגולמית, עד לעבודות המתכת המורכבות ולבני הבטון, הם ביטוי לאסתטיקה והזהות הויזואלית הישראלית, שמקבלים פרשנות חדשה במיקום זה. בהליך העיצוב של המסעדה שולבו בעלי מקצוע ישראלים, האמנית הישראלית מיכל רובנר וכן יועצים מומחים ישראלים מתחום התאורה, האבן, המתכת והבטון.
אחד המרכיבים המרכזיים במסעדה, היא לבנת בטון ייחודית שעוצבה במיוחד עבור הפרויקט, בשיתוף עם חברת אקרשטיין וכ-15,000 יחידות שלה מחלקות את חלל המסעדה – 450 מ”ר – לחללים בדרגות פרטיות שונות, מבר פתוח להסעדה פרטית וחללי חוץ.
על מנת ליצור ביטוי לחורש ים תיכוני, נוסף על הגן שתוכנן בחללי החוץ של המסעדה, עם צמחייה מקומית, הוצב בכניסה עץ זית שהוקפא בהליך שימור ייחודי, ומתכתב עם הברושים שבעבודות האמנות על קירות המסעדה.
בבסיס הרעיון האדריכלי עומד אלמנט האש, סביבו מתארגנת התוכנית. הבר עוטף את האש החיה במטבח, אותם מקיפים שולחנות הסועדים ויחד מייצרים תחושת חום ואינטימיות. החוויה הקולינרית משלימה את החזון האדריכלי וכוללת תפריט כשר ומגוון בניצוחו של השף אייל שני.

 

מרחב לקהילה היהודית במיאמי, שבמרכזו מסעדת “מלכה” הכשרה, של השף אייל שני. אלמנטים מבטון: אקרשטיין. צילום: עמית גרון

 

שיחה עם אדריכלית מור גלפנד, ממשרד קימל אשכולות אדריכלים, שניהלה את הפרויקט

איך מביאים את “ישראל” לחלל בפאלם ביץ’? מה המאפיינים “הישראליים” ששילבתם במקום? איך מגשרים בין הסחבקיות והעממיות הישראלית, לבין חלל שצריך לשדר יוקרה לקהל יוקרתי?

המשימה העיצובית הייתה למצוא את הדרך לגשר בין ישראל לפאלם ביץ’, משימה לא פשוטה, כשמדובר בשני מקומות בעלי אופי כל כך שונה, מהשפעותיו האדריכליות, עד לאקלים ולמזג של התושבים. לאחר ביקור אחד במקום, הבנו שלא נוכל להגיש את ‘ישראל’ כמו שאנחנו מכירים ורגילים לחוות ולייצג AS IS, צריך יהיה להעביר את הישראליות דרך איזשהו פילטר כדי לגשר על הפערים התפיסתיים.
הדרך שבחרנו להעביר את החוויה הישראלית לקהל המקומי, היא דרך פלטת החומרים הישראלית, כפי שאנחנו תופסים אותה; צבעוניות מקומית, בטון, טיח, אבן מקומית, קורטן וצמחייה ים תיכונית. כל החומרים האלו, בגרסה הכי טקסטוריאלית שלהם, שזורים ברחבי החלל, באופן שהלם לדעתנו את הציפייה של הקהל למוצר, ברמת גימור גבוהה. התוצר הוא חלל אלגנטי, שמורכב מחומרים ואלמנטים ישראליים מקומיים (שתוכננו ויוצרו בחלקם הארי בישראל), שמייצר עבור הלקוחות המקומיים תחושה שהם במקום אחר, מה שהם תופסים כישראל ולא מה שאנחנו בהכרח מכירים – ‘פטה מורגנה’ של ישראל עבורם, גם אם היא לא בהכרח נראית ככה במציאות, אבל אולי מרגישה ככה.

 

המסעדה עוצבה על טהרת העיצוב הישראלי. צילום: עמית גרון

 

עם אילו אתגרים תכנוניים התמודדתם בפרויקט הזה?

כל פרויקט הוא אתגר, אבל ללא ספק הפרויקט הזה טמן בחובו לא מעט אתגרים מעבר לפרויקט ממוצע; לא פשוט לבצע פרויקט בשלט רחוק בכלל ובמהלך מלחמה בפרט – חלקים רבים מהפרויקט הם תוצרת כחול לבן (לבני הבטון של חברת אקרשטיין, אלמנטי האבן מבית פרביטל, פריטי המסגרות שתוכננו ויוצרו מקומית על-ידי טי-מטאל), והמשימה לשלח אותם מעבר לים, הפכה להיות לא פשוטה על גבול הבלתי אפשרית לפרקים. אבל בעזרתם של כל השותפים, ועם המון שיתוף פעולה של הלקוח, גרמנו לזה לקרות והפרויקט הזה היה אור עבורנו בתקופה חשוכה במיוחד וחלק בלתי נפרד מהנרטיב שעומד מאחורי המסעדה.

 

הריהוט וחומרי הבנייה עם אריחי משרבייה מבטון, שייצרה במיוחד עבור הפרויקט חברת אקרשטיין, הגיעו במכולות למיאמי מישראל, במהלך המלחמה. צילום: עמית גרון

 

אנא תארי את השימוש האדריכלי שעשיתם בבטון בפרויקט ואת שיתוף הפעולה עם אקרשטיין. מה עומד מאחורי עיצוב המשרבייה והבחירה לייצר אותה מבטון?

ניסינו להגדיר בפרויקט את פלטת החומרים הישראלית. החומר הראשון שהגדרנו ככזה היה הבטון; אין ישראלי יותר מבטון, הוא החומר והטכנולוגיה העומדים מאחורי ישראל המודרנית. כשחיפשנו אלמנטים עיצוביים מקומיים לשלב בפרויקט, במהרה הגענו למשרבייה, אלמנט ים תיכוני מסורתי שאיפשר לנו משחק עם אור ואוויר. דמיינו לנגד עינינו משרבייה שעשויה מבלוקי בטון, אותם בלוקים סטנדרטיים בבנייה הישראלית, שמהם עשוי כמעט כל בית ובית בישראל. בכל מהלך הפרויקט חיפשנו לעבוד גם עם אנשי המקצוע הטובים ביותר, מתוך הבנה שהם יהיו חלק מהסיפור הישראלי שהפרויקט מחפש לספר ובמהרה הגענו לאקרשטיין, איתם שיתפנו פעולה בפרויקטים קודמים של המשרד ואנחנו תופסים אותם כמקצוענים ביותר בכל מה שקשור לבטון. יחד איתם ובשיתוף עם מפעל המסגרות טי-מטאל, תיכננו בלוק בטון CUSTOM MADE לפרויקט וייצרנו כ-20,000 יחידות ממנו שנשלחו ב-9 מכולות מישראל לארה”ב, המרכיבות אלמנטים שונים ברחבי החלל, ממחיצות פנים וחוץ ועד לקיר מתעגל לתקרה שהיווה האלמנט המרכזי בחלל.

תכנון ועיצוב פנים: קימל אשכולות אדריכלים
אדריכלית אחראית: מור גלפנד. צוות תכנון: שני קנזי
שנה: 2024
צילומים: עמית גרון

 

צילום: עמית גרון

 

צילום: עמית גרון

 

צילום: עמית גרון

 

צילום: עמית גרון

 

צילום: עמית גרון

 

צילום: עמית גרון

 

צילום: עמית גרון

 

צילום: עמית גרון

 

צילום: עמית גרון

 

צילום: עמית גרון

 

צילום: עמית גרון

 

צילום: עמית גרון

 

פתרונות של חברת אקרשטיין לבטון אדריכלי בהתאמה לפרויקטים

אדריכלות טובה יכולה להגשים עצמה, רק עם תעשייה תומכת וחברת אקרשטיין מלווה את עולם הבנייה והעיצוב האדריכלי כבר עשרות שנים, עם פתרונות חדשניים בתחום הבטון האדריכלי, שהפכו לחלק בלתי נפרד מפריצות דרך אדריכליות בארץ ובעולם. המוצרים שלה מציעים אפשרויות עיצוב בלתי מוגבלות, במגוון גימורים, גוונים, טקסטורות וגדלים, המאפשרים לאדריכלים להגשים כל חזון – מיצירות אמנות ועד פרויקטים הנדסיים מורכבים.
כך הפכה אקרשטיין לשותפה ביצירת פרויקטים אדריכליים מרהיבים, החל ממבני ציבור ועד פרויקטים פרטיים ייחודיים, מבנים שהם לא רק פונקציונליים, אלא גם אייקונים אדריכליים המשפיעים על הסביבה והנוף.
מוצרי הבטון האדריכלי בפרויקטים אלה, יוצרו על ידי חברת אקרשטיין בטכנולוגיות מתקדמות, המשולבות עם המכשור והידע המתקדמים ביותר, תוך הקפדה על שימוש בחומרי גלם איכותיים ותהליכי ייצור מוקפדים, המבטיחים מוצר עמיד ואסתטי, שמוכיח את עצמו לאורך זמן, גם בתנאי אקלים קיצוניים, כמו קרבה לים או חשיפה ממושכת לשמש.
מחלקת הבטון האדריכלי של אקרשטיין מציעה מגוון רחב של מוצרים, בהם: חיפויים לחזיתות ומבנים בעובי 3–4 ס”מ. חיפויי UHPC גדולים במיוחד במידות עד 120/240 ס”מ ובעובי 3 ס”מ. קרניזים, קופינגים ופריקסטים בהתאמה אישית. תבניות ייחודיות לייצור אלמנטים בהתאמה לצרכים מיוחדים – בכל צורה או חתך.
אקרשטיין מעניקה תמיכה מלאה לאדריכלים ומתכננים, עם צוות המומחים שלה, הכולל מהנדסים ואדריכלים, מלווה את המתכננים לאורך כל הדרך – משלב הרעיון ועד ליישום בשטח. החברה מספקת ייעוץ בהתאמת התבניות, סוגי הבטון והשיטות המתאימות ביותר לכל פרויקט, תוך הקפדה על רמת דיוק גבוהה.
החיפויים המיוצרים מבטון האדריכלי של אקרשטיין, מותאמים לשיטות היישום המתקדמות ביותר בארץ ובעולם: קיבוע יבש – באמצעות אביזרי עיגון. קיבוע רטוב – בשיטות בנייה והרכבה מוכרות. הדבקה עם קיבוע מכני – לשילוב חוזק ואסתטיקה. כל מוצרי הבטון כוללים אפשרות לשילוב אביזרי עיגון ישירות בתהליך היציקה, דבר המקל על ההתקנה באתר ומבטיח יציבות מרבית.
אקרשטיין מציעה פתרונות תחזוקה מתקדמים, כולל איטום ייעודי כבר בשלב הייצור, המעניק למוצרי הבטון האדריכלי עמידות משופרת ונראות של בטון רטוב, לצד ניקיון קל ומהיר באתר.

לכל הכתבות בקטגוריית עיצוב פנים
+כתבות מומלצות
הישגים בבטון אדריכלי: אדריכל אסף לרמן
עיצוב פנים ישראלי
הישגים בבטון אדריכלי: אדריכל אסף לרמן
לרומאים הקדמונים לא היה בטון מזוין (מחוזק בפלדה, אשר הומצא רק במאה ה-19), אבל
מלון בוטיק במרקש, עשוי מלאכת יד מסורתית לצד מודרנית
עיצוב פנים ישראלי
מלון בוטיק במרקש, עשוי מלאכת יד מסורתית לצד מודרנית
  רוזמרי שוכנת בריאד משוחזר, שתוכנן במקור על ידי Quentin Wilbaux, ארכיטקט השימור המהולל
תלבושות כלה ביום חתונתן, מרחבי העולם
עיצוב פנים ישראלי
תלבושות כלה ביום חתונתן, מרחבי העולם
                           

כתיבת תגובה

הוספת תגובה חדשה, האימייל לא יוצג באתר*