
מוזיאון תל אביב לאמנות, הגן, יעל מוריה, סטודיו מא. צילום: דניאל חנוך
אוצרת: מאיה ויניצקי | עוזרת לאוצרת: אפרת לוי
22.4.25 – 4.10.25
בתערוכה "הגן", הופך חלל גלריה במוזיאון תל אביב לאמנות, ששטחו חצי דונם, למרחב מרהיב ומתעתע של גבעות, עצים, שיחים ופרחים. המבקרים מוזמנים לשוטט בין השבילים, לקחת לעצמם רגע לשהות בין מרחבי הגן המואר באור לילי, ולשמוע בו את רחשי הטבע שמסביב.
במבט ראשון, הסביבה נראית ומרגישה טבעית ומוכרת, אך ברגעי ספק, עולות שאלות על מה שהעין רואה ועל משמעותו של גן ותפקידו בקשר בין הטבע לאדם. בין שמדובר באובייקטים פיזיים ובין שמדובר בחוויה וירטואלית, המציאות הסובבת מאתגרת את הנראה לעין ומצריכה לעיתים שימוש בחושים נוספים.

מוזיאון תל אביב לאמנות, הגן, יעל מוריה, סטודיו מא. צילום: דניאל חנוך
מגוון רחב של צמחייה הכוללת כ־150 זנים של צמחים שלוקטו באזורים שונים בטבע לצד צמחים מפלסטיק וממשי, עשויים להפליא הנדמים לטבעיים, נשתלו בגן. בסביבה בה לא מתקיימים "חוקי הטבע" כהלכתם, אלא מתרחשת הצטלבות בו זמנית של גיאוגרפיות, עונות שנה וזמן. בתקופה בה מושג הממשי משתנה מהותית, לנוכח התפתחויות טכנולוגיות מתקדמות כמו מציאות מדומה (VR) או תהליכי ייצור חדשניים, יש אפשרויות חדשות ליצור סביבות מדומיינות או העתקים מדויקים הנתפסים כמציאותיים.

מוזיאון תל אביב לאמנות, הגן, יעל מוריה, סטודיו מא. צילום: דניאל חנוך
האור של שעת בין הערביים, לקראת רדת הלילה, מסמן רגע של שינוי ונקודת מעבר. הוא מעצים את העדינות של הצמחים, מדגיש את התנועה הרכה של הגבעות, ומזמין את הצופים לחוויית ביקור המתקיימת בין הריאליסטי לפנטסטי. זהו הזמן והמרחב שבו הצלילים הופכים ונשמעים אחרת, הרחש הרך של העלים הנעים ברוח הערבית מתערבב עם צלילים עמוקים ורחוקים, פעימות בלתי צפויות ומקצבים אורגניים, שמזכירים את מחזור הטבע עצמו.
תכנון הגן מבוסס על תהליכי פיתוח סביבתיים מתחום אדריכלות הנוף. תכנון גנים בתוך ערים נעשה נפוץ החל במאה ה־19, בעקבות הצמיחה המהירה של האוכלוסייה בערים בתקופת המהפכה התעשייתית. ככל שהתרחב שטח העיר, התחזקו הצורך והרצון במרחבים ירוקים, שישמשו את התושבים לשהות ולפנאי. התערוכה מתוכננת תוך הקפדה על ערכים סביבתיים בבחירת חומרי הגלם, באופן הבנייה ובפירוק. האלמנטים כולם מיועדים לשימוש חוזר.

מוזיאון תל אביב לאמנות, הגן, יעל מוריה, סטודיו מא. צילום: דניאל חנוך
יוצרת הגן, יעל מוריה היא אדריכלית עיר ונוף, בעלת סטודיו מא. עבודתה בתכנון המרחב הישראלי, בחדשנות עירונית וסביבתית, באמצעות מחקר ועיצוב. פרויקטים נבחרים: כיכר דיזנגוף, כיכר ביאליק, גן מאיר, בריכת גורדון, רחוב אבן גבירול, רצועת החוף של בת ים, רצועת החוף של אשדוד, שיקום העיר העתיקה של טבריה, פארק אריאל שרון – הר הפסולת המשוקם, רמת הנדיב, פארק האסבסטונים ירושלים, פארק המכתש בבאר שבע.

מוזיאון תל אביב לאמנות, הגן, יעל מוריה, סטודיו מא. צילום: דניאל חנוך
אוצרת: מאיה ויניצקי
עוזרת לאוצרת: אפרת לוי
ייעוץ וליווי הפקה: צבי קפלן
סטודיו מא – מוריה אדריכלים
פרופ' יעל מוריה, עדי לוי טראו, עלא שלחת, יעל חן אגמון
ניהול עיצוב, מחקר ופיתוח: לו מוריה
לקט וגנן: אמיר לוטן
צוות אחראי: ג'ורדן ליכט, שאול סמילנסקי, נעם רענן
ייעוץ דרמטורגי: הילה כהן שניידרמן, כנרת חיה מקס
צילום: ליאור גליקמן, אמיר לוטן
גמר תכנון וביצוע: סטודיו עמרי בן ארצי (OBA)
ייעוץ וליווי צמחייה חיה: יובל בוכשטב
עיצוב תאורה: יאן בולוטוב
עיצוב פסקול: דניאל מאיר
תיעוד וידאו: אוהד מילשטיין
עורך וידאו: עידו זאבי
התקנת מולטימדיה: Pro-AV
תפיסה גרפית ועיצוב: איל זקין
ביצוע גרפי: קצת אחרת
עריכת טקסט ותרגום לאנגלית: עינת עדי
תרגום לערבית: ז'נאן בסול
התערוכה בנדיבות
קרן התערוכות של מוזיאון תל אביב לאמנות:
דורון ומריאן לבנת
קרן שמואל והרטה עמיר
קרן קירש
קרן שוסטרמן – ישראל (ע"ר)
בתמיכת משפחת ג'וליס־רבינוביץ