הביתן הצ'כי בתערוכת EXPO 2025 שתכננו Mjölk architekti, הוא ביתן עץ מסביר פנים שתוכנן כגן בשמים. הוא נוצר בבנייה קלה ומבטא את ההשקפה האופטימית של מחבריו לעתיד. הביתן תוכנן כך שיהווה נטל מינימלי על הסביבה במהלך ייצור, תפעול והובלה לאוסקה וממנה. העיצוב זכה במקום השלישי.

 

 

הביתן של הרפובליקה הצ’כית בתערוכת ה-Universal World EXPO 2025 באוסקה, יפן, שתוכנן על ידי Mjölk architekti, מייצג את צ’כיה כגן באמצע אירופה, המספק לאנשים מקום לממש את הכישרון והיצירתיות שלהם. תושביה מסוגלים למצוא דרכים להגן על מורשתם היקרה לא רק עבור עצמם, אלא גם עבור הדורות הבאים. הביתן מדמה את צ’כיה לנוף משותף המורכב ממיליוני גנים מעובדים עם שמיים מעל. הוא מציג את ההיסטוריה, ההווה והחזון הסביבתי של צ’כיה כמקום של יצירתיות אנושית ודאגה למרחב המשותף.

 

 

שמיים מתחת לעצים
הקונספט של הביתן מבוסס על הרעיון של גן בעננים. הארכיטקטורה, הפריסה הפנימית והקונספט הדרמטורגי, מאפשרים למבקרים ליצור אינטראקציה פיזית ורוחנית עם הרעיון המרכזי של התערוכה. אנו רוצים להראות מערכת יחסים עם הארץ, אהבה לטבע וכן כישרונות עכשוויים מעוררי גאווה וכישורים בהם אנו מצטיינים. יש אולפנים בארצנו שיוצרים משחקי מחשב מאתגרים ומצליחים בעולם. יש לנו גם יכולת מהשורה הראשונה לחזות את מזג האוויר. ערכים אלה מקושרים בעבודה המרכזית מתחת לתקרת הגן, שעליה שמיים כחולים עם תוכנית, כאשר עננים משתנים ללא תפר ומעודדים את הצופה לדמיין. העבודה היא שיתוף פעולה בין אמנים, מתכנתים ומטאורולוגים.

 

 

עיצוב אדריכלי
הביתן מייצג ענן, המרחף מעל ראשיהם של המבקרים, הנמשכים למרומי הגן. בדרך למעלה מלווה אותם נחל הניזון מגשמים. פנים הביתן בולע את המבקרים ומאפשר נוף של השמים שנוצרו מההקרנה. קומת הקרקע היא חלל ציבורי עם אטריום מקורה. שני גרמי מדרגות מחברים את אזור הכניסה עם הקומה השנייה. מדרגות ייחודיות מודפסות בתלת מימד יוצרות נוף מיקרו ממש באמצע הבניין, מגע של טבע במערכת אורתוגונלית של עמודי עץ ולוחות. הקומה השנייה מוקדשת למטבח הצ’כי, האופן שבו הפנים מסודר מעודד מגע בין אישי. מעל פינת הגסטרו אודיטוריום רב תכליתי שמשולב באופן פעיל בדרמטורגיה האוצרת של הביתן, תחנת מולטימדיה בדרך למעלה.
עיצוב הנוף של הביתן הוא זכר למבנה הפסיפס של הנוף הצ’כי. נוף הגג של הביתן מגוון, כאשר גבהים שונים מציגים את מגוון המשטחים, מבנה הגבעולים, הגזעים והענפים, מרקם העלים והצבעים המשתנים בעונות השנה. על הגג נובע נחל קטן ופורש את דרכו בביתן ומסתיים בבריכה בפרטר. פני השטח משקפים את העננים, את המבקרים ואת התערוכה כולה, ומחזקים את הרעיון של קשירת חייהם של אנשים למזג האוויר, מחזור השנה והחיים.
המוטיב המרכזי של הגן מועבר גם לצורת איורי פרחים עכשוויים. הפרחים המופשטים של ציפורני חתול, חמניות, תפארת בוקר, פרגים, תלתן ארבעת עלים ועלי ברוקלי מתוארים במשיכת קו עדינה, תוך התייחסות רופפת לטכניקת הקליגרפיה היפנית ולאיורים העדינים בספר “שנת הגנן” של קארל צ’אפק.
העיקרון של העיצוב הוא ביתן שהוא לא רק קופסה לתצוגה. הבניין נועד לייצג את צ’כיה כיצירת אמנות, ולכן העיצוב משקף טכנולוגיות בניין עכשוויות וידע צ’כי מסורתי. פילוסופיה זו באה לידי ביטוי גם בחללי הפנים, המרוהטים במוצרים צ’כיים איכותיים ובשאריות החומרים מלוחות ה-CLT.

 

 

תפעול והובלה ידידותיים לסביבה
הביתן מעוצב כמבנה עץ טרומי העשוי מעץ מודבק ולוחות עץ המונחים ברשת מרובעת. מושם דגש על מראה פרימיום, עובי אופטימלי, כושר נשיאה גבוה ומפרקים מדויקים. מעטפת הבניין מורכבת מלוחות CLT בשילוב זיגוג כפול. חלל הגלריה מתחת לגינה מחופה דק מזכוכית למינציה. משטח ההליכה בפרטר הוא לוח בטון מוברש עם חומר ממוחזר מפסולת בניין. אור טבעי מסופק על ידי החלקים המזוגגים של החזית והאטריום הפתוח. מקור האנרגיה העיקרי לחימום מים חמים הוא פסולת חום מקירור הבניין ושפכי מים אפורים. הגג הירוק משמש לשיפור המיקרו אקלים, הקירור הטבעי וקצירת מי הגשמים. המים מסוננים דרך מערכת השורשים של הגג הירוק ומשמשים בהמשך, בין היתר, להתיזת ערפל עדין והשקיה מרכזית של גינת הגג. הבניין כולו מתוכנן בתקן פסיבי תוך התחשבות בפירוק והעברתו בעתיד. גם הלוגיסטיקה של הבנייה נלקחה בחשבון בתכנון. הפאנלים, הקורות והמבנים הנוספים מיועדים להובלה קלה של מכולות, הרכבה ופירוק.

 

 

 

שנת הפרויקט 2023
שנת ההשלמה 2023
שטח בנוי 688 מ”ר
שטח קומה ברוטו 2319 מ”ר
שטח רצפה שמיש 1858 מ”ר
גודל המגרש 996 מ”ר
מידות 6738 מ”ק

Photographer Mjölk architekti
Collaborator Curator, libretto: Ondřej Horák
Graphic designer: Marek Nedelka
Graphic designer and illustrator: Anežka Minaříková
Landscape architect: Jakub Finger
Artistic conception: Richard Loskot, Rozárka Jiráková
Production, japanologist: Martina Hončíková
Media communication: Linka News
Civil engineer: Pavel Bičovský

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לכל הכתבות בקטגוריית Made in Italy
+כתבות מומלצות
d+a הוצאה לאור של ספרי איכות
אדריכלות
d+a הוצאה לאור של ספרי איכות
  איך להוציא לאור את הספר שלך? בכל אחד ממאות הספרים שהוצאנו לאור, התמודדנו
בית בשלוות הטבע הטרופי, בברזיל
אדריכלות
בית בשלוות הטבע הטרופי, בברזיל
  המעבר בין הבלוקים נעשה באמצעות שביל, בחיפוי עץ באסתטיקה טבעית, מספק חיבור ויזואלי
פשטות עיצובית וחומריות טבעית, בבית ים תיכוני
אדריכלות
פשטות עיצובית וחומריות טבעית, בבית ים תיכוני
  שני המלבנים המרכיבים את הבית, סימטריים, מזכירים את המבנים הישנים הטיפוסיים של מיורקה