תכנון הקמפוס הצפוני של אוניברסיטת בן גוריון, בתכנון חיוטין אדריכלים, בא בעקבות זכייה בתחרות אדריכלית משנת 2013. התכנון בא להכפיל את שטח האוניברסיטה, על ידי תוספת מבנית של 200,000 מ”ר, באתר הממוקם מצפון לקמפוס הקיים, מעבר לפסי הרכבת.
התכנון נותן מענה לחיזוק הזיקה בין הקמפוס החדש וסביבתו האורבנית מחד, וחיבורו לקמפוס מרכוס הקיים לכדי יחידה אוניברסיטאית אחת מאידך. בלב תכנית הקמפוס, המושתתת על הגריד העירוני, ממוקם ה”פורום”, הממשיך את הרחוב העירוני של שכונת המגורים מצפון, ומקשר אותה דרך הקמפוס החדש, לקיים. על ה”פורום”, המלווה בפעילויות לאוכלוסיית העיר והקמפוס כאחד, נסמכים שני המתחמים העיקריים של הקמפוס הצפוני: המתחם העירוני והמתחם האקדמי.
המתחם העירוני, (מחוץ לגדר האוניברסיטה), מכיל מגורי סגל ומעונות סטודנטים, גובל בשכונת רמות ומתמזג עם רקמתה. בלב מתחם זה, ככר עירונית המוגדרת בהיקפה על ידי פעילויות מסחר ותרבות, ומהווה תחילתו של ה”פורום” האוניברסיטאי. המתחם האקדמי מצוי בסמיכות לקמפוס הקיים, ומכיל מבני כיתות ומעבדות ופעילויות רווחה ופנאי. בקצהו הדרומי של המתחם, ממוקמת ככר פנים אוניברסיטאית הנפתחת למרכז כנסים, ומתווכת בין שני הקמפוסים על ידי מעבר עילי ותת קרקעי.
פרישת המבנים על ייעודם ומגוון ומדרג חללי החוץ המעוצבים על ידם, יבטיחו פעילות סטודנטיאלית אקדמית אינטנסיבית במרבית שעות היממה. הפרישה הקומפקטית, המותאמת לתנאי האקלים המקומי, מייצרת מעברים מקורים בין המבנים, וחצרות פנימיות מוגנות ובהם אזורי שהיה מוצללים. ליצירת קמפוס מזמין וידידותי תורמת הוצאת הרכב הממונע מהאזור המבונה ופיתוח מערכת נרחבת של מעברי הולכי רגל ונתיבי אופנים רכב שרות וחרום.