לרגע קצר של תהילה, גבר גרמני אחד הצליח להגשים את חלומו - יצירת האמנות שלו תלויה במוזיאון מפורסם. אך שעות ספורות לאחר שהיצירה נחשפה במוזיאון, תקוותיו של האמן האמביציוזי לפריצה הגדולה שלו לעולם האמנות, התנפצו, כאשר מעסיקו והמשטרה לא התחברו לאמנות שלו.
הטכנאי בן ה-51, עבד במוזיאון Pinacotek der Moderne במינכן וצייר מחוץ לשעות העבודה. הוא היה גאה מאד בציור שלו, עד שב-26 בפברואר 2024, הבריח ותלה אותו על קיר באחת הגלריות שבמוזיאון. לאחר שאנשי האבטחה גילו את התוספת החדשה לאוסף המוזיאון, הם הורידו מיד את היצירה, העובד פוטר והוצא נגדו צו הרחקה מהמוזיאון.
כעובד המוזיאון, הייתה לאיש גישה אליו מחוץ לשעות הפעילות ואף אחד לא הבחין בו מתגנב ומעלה את התמונה לקיר מעבר בגלריה. היצירה נראתה לזמן קצר לצד יצירות מופת אחרות של האוסף, מאת אמנים כמו אנסלם קיפר, סיי טוומבלי, פרנסיס בייקון וגרהרד ריכטר. לא ידוע כמה זמן הציור, שגודלו 60 סנטימטר על 1.2 מטר היה תלוי על הקיר, אך האמן, שהודה מיד במעשה, טען שהוא לא היה שם לאורך זמן. דוברת המוזיאון אישרה לעיתון המקומי Süddeutsche Zeitung “האבטחה אצלנו מגלה מיד דבר כזה”. היא ציינה שאינה יודעת מה הציור מתאר.
“העובדים חייבים לדבוק בנהלי אבטחה קפדניים ואסור להם לסכן נכסי תרבות יקרי ערך”, אמר מנהל המוזיאון “העבודות במוזיאון נבחרות בקפידה על ידי האוצרים למען הציבור ומתוך קולגיאליות ויושר, אין לשנות את התצוגה באופן שרירותי ממניעים אנוכיים”.
תליית אומנות משלך בתוך מוזיאון אינה פשע בגרמניה, אולם הוא הואשם בסופו של דבר בפגיעה ברכוש בגין קידוח שני חורים בקיר: האירוע משך את תשומת לב המשטרה, שמסרה ל-CNN כי האיש נמצא בחקירה בגין נזק לרכוש, פשע שעלול לגרור קנס או עונש מאסר של עד שנתיים, אם יורשע. “כמובן יזמנו כתבי אישום פליליים”, אמר כריסטיאן דרקסלר, ניצב ראשי של משטרת מינכן. הוא הוסיף, כי הציור “הוצמד לקיר התצוגה עם שני ברגים וזו הסיבה שקיר התערוכה ניזוק ומחלקת החקירות הפליליות של מינכן חוקרת כעת את הנזק לרכוש שנגרם מהקידוח. הנזק הכולל מוערך בכ-100 אירו. התמונה הוסרה והוחרמה”.
ההיסטוריה של אמנים שמגניבים יצירה שלהם למוזיאון
תקרית דומה התרחשה לפני מספר שבועות ב-Bundeskunsthalle בבון, גרמניה, שם תלתה הסטודנטית לאמנות Danai Emmanouilidis את אחד מציוריה על קיר תצוגה של מוזיאון, עם סרט דו צדדי. הצוות הבחין בציור רק כשהם פירקו את התערוכה וראו שיש יצירת אמנות נוספת. המוזיאון הזה, לעומת זאת, הגיב בצורה הומוריסטית יותר. הם כתבו ב-X (טוויטר): “אנחנו חושבים שזה מצחיק והיינו רוצים להכיר את האמנית. אז צרי קשר! לא יהיו צרות. מילת כבוד”.
לאחר התצוגה במוזיאון, האמנית מכרה את היצירה שלה תמורת 3,696 אירו, בבית המכירות הפומביות ואן האם בקלן. כנראה לא כולם ברי מזל כמוה. היא תרמה את התמורה מהמכירה, לארגון הצדקה לאמנות ArtAsyl.
אפילו אחד מהאמנים הידועים בעולם, בנקסי, מינף אף הוא תצוגת גרילה – בשנת 2003, אמן הגרפיטי נכנס ל- Tate Britain, כשהוא מחופש לפנסיונר חובב אמנות והדביק את אחד מציוריו לקיר גלריה (הציור Crimewatch UK Has Ruined the Countryside For All of Us). הדבקת הציור לקיר נעשתה בצורה רשלנית, אולי בגלל החיפזון והציור ניתק ונפל מהקיר לאחר מספר שעות והזעיק את האבטחה.
מכל האמנים שניסו את המעשה הזה, כנראה שאף אחד לא היה מתמיד יותר מהאמן הישראלי אליעזר זוננשיין, שבילה חלק ניכר משנות ה-90 בהגנבת יצירותיו למוזיאון תל אביב לאמנות ואלה בכל פעם הוסרו על ידי המוזיאון. ב-1996 ראתה אלן גינתון, אוצרת בכירה במוזיאון, עבודה שהיא החליטה שהיא אוהבת: זוננשיין הניח פסל קטן שמתאר קקי על פסטה וקופסת סיגריות. היא הזמינה ממנו את העבודה, שהפכה לחלק מהתערוכה. הקריירה של זוננשיין פרחה והאוצר השוויצרי Harald Szeemann כלל את עבודתו בביאנלה בוונציה ב-2001.
הרבה לפני זוננשיין, האמנית הקונספטואלית Dove Bradshaw הדביקה מדבקה לצד צינור כיבוי אש במוזיאון המטרופוליטן לאמנות ב-1976, בה נכתב שזו עבודה שלה, אותה כינתה, כיאה, כיבוי אש. בשנת 2007, ה-Met רכש את התווית כיצירת אמנות לאוסף הקבוע שלו.