העיר בת 3,000 שנה, בייג'ין, היא המרכז התרבותי והפוליטי של סין וכך, היא מגלמת שפה אדריכלית עשירה, המגשרת בין היסטוריה ומודרניות, מסורת וחדשנות. מאדריכלות מונומנטלית של ביג'ין החדשה ועד לשיקום אתרים היסטוריים בביג'ין הישנה, ההישגים האדריכליים של העיר ממשיכים לרתק ולעורר השראה. כל חלל מספר סיפור ייחודי של העיר ומשלב מורשת עם חיוניות עכשווית.
עם למעלה מ-21 מיליון איש, בייג’ין היא הבירה הלאומית המאוכלסת ביותר בעולם ומרכז עולמי לעסקים, חינוך, תרבות ודיפלומטיה. ההיסטוריה של העיר מתחילה לפני 3 אלפי שנים והארכיטקטורה שלה משקפת את זה, עם למעלה מ-7 אתרי מורשת עולמית של אונסק”ו, כולל העיר האסורה, מקדש השמים וחלקים מהחומה הגדולה. למרות שאותם אתרים עתיקים הם אלה שמביאים את התיירים לסין, אנו בחרנו להתייחס לאדריכלות החדשה והעכשווית, המהווה השראה לדור חדש של אנשים והשתקפות של סין המודרנית.
Leeza SOHO / Zaha Hadid Architects
מגדל Leeza SOHO מעגן את רובע העסקים החדש של Fengtai, מרכז פיננסי ותחבורתי, בין מרכז העיר לנמל התעופה הבינלאומי Beijing Daxing.
מגדל זה בן 45 קומות בשטח של 172,800 מ”ר, עונה לביקוש של עסקים קטנים ובינוניים בבייג’ינג, לשטח משרדים גמיש.
עיצוב המגדל מחלק את נפחו לשני חצאים המוקפים במעטפת חזית אחת. החלל המתהווה בין שני החצאים הללו מרחיב את מלוא גובהו של המגדל ויוצר את האטריום הגבוה בעולם, בגובה 194.15 מטר. המגדל מספק נופים משתנים בשל צורתו המפותלת והפיסולית.
Architects: Zaha Hadid Architects
שטח: 172800 m²
שנה: 2019
צילום: Photographs:Hufton+Crow
Beijing Daxing International Airport / Zaha Hadid Architects
שדה התעופה הבינלאומי בבייג’ינג, שוכן ברובע דאקסינג בסין ותכננו שם דגש על תכנון שיקל על התנועה – הולכי רגל וכלי רכב. שדה התעופה אמור להיות מוקד תחבורה מרכזי באזור, לענות על הביקוש הגדל במהירות בעולם לנסיעות בינלאומיות וצפוי להכיל 72 מיליון מתיירים עד שנת 2025.
הטרמינל הגדול בעולם (במבנה אחד) משתרע על שטח של מיליון מ”ר. מסוף הנוסעים שלו, משתרע על שטח כולל של 700,000 מ”ר. בנייתו ארכה 5 שנים והועסקו בה 40 אלף עובדים. ההשקעה: 11.5 מיליארד דולר.
במבט-על נמל התעופה נראה כמו כוכב ים, משום חמש הזרועות הענקיות שלו. את העיצוב עשתה בין היתר המעצבת המנוחה זאהה חדיד. בעיצוב ניכרים עקרונות הארכיטקטורה הסינית המסורתית, המארגנים חללים קשורים זה בזה סביב חצר מרכזית מפוארת, הממוקמת במרכז שדה התעופה. החצר משמשת כמרחב ישיבות רב שכבתי עבור הנוסעים בשדה התעופה. המבנה כולל שש צורות זורמות בגג בצורת הקמרון של הטרמינל, המכניס אור טבעי לחללים. אור טבעי נכנס גם דרך רשת חרכים ליניארית, המקלה על הניווט האינטואיטיבי ברחבי הבניין. שדה התעופה תוכנן תוך התחשבות בקיימות – ייצור חשמל פוטו וולטאי מותקן בכל שדה התעופה ומספק קיבולת מינימלית של לפחות 10 מגה-ואט. יש גם מערכת איסוף מי גשמים וניהול מים, אשר משתמשת באגירה טבעית וטיהור טבעי של עד 2.8 מיליון מ”ק מים, מה שמסייע במניעת שיטפונות.
לפי ההערכות, עד לשנת 2040 צפויים הנוסעים הסיניים לתפוס נפח של 20% מכלל התעופה העולמית, עם היקף של 4 מיליארד נוסעים בשנה.
Architects: Zaha Hadid Architects
שנה: 2019
צילום: Photographs: Hufton+Crow
Shougang NO.3 Blast Furnace Museum / CCTN Design
גדול, קטן, מתנשא, קודר, שקט, אנרגטי, רווי היסטוריה, זיכרון, תהילה – חיית הפלדה הנהדרת הזו, אוצרת מחזה אדריכלי מפואר.
האזור הייחודי הכיל ציוד לייצור ברזל והוא משמר את הזיכרון הקולקטיבי של האתר. התצוגה התת ימית משתרעת על שטח של 31,380 מ”ר, בשטח בנייה כולל של 18,425 מ”ר, כולל 6,647 מ”ר לכבשן העומד בליבת האתר ו-7,739 מ”ר לבניין המנהלה שלו, לצדם, “בריכת אש” הבנוייה ממזרקה עם תאורת הצפה אדומה.
הארכיטקטורה תעשייתית ומקרינה היסטוריה של אומנות ותעשיית ייצור ברזל, שילוב של אמנות מודרנית ומורשת תעשייתית.
אדריכלים: CCTN Design
שטח: 49800 מ”ר
שָׁנָה: 2020
צילומים: Photographs:Dong Wang, Zhi Xia, Banye Lin
Beijing City Library / Snøhetta
ספריית בייג’ינג, מרחב הקריאה הגדול בעולם, מגלמת חזון טרנספורמטיבי לספריות, המחזירה את הרלוונטיות שלהן בעידן הדיגיטלי ומציבה את טיפוח הקשרים האנושיים בחזיתה. הספרייה עומדת כמרכז עכשווי ללמידה, שיתוף ידע, אינטראקציה חברתית ומעורבות קהילתית. בליבה נמצא עיצוב דינמי, מפוסל, של טרסות מדורגות, היוצרות מרחב קהילתי רב-תכליתי.
העיצוב מדגיש את הפיזיות של הספר ואת פעולת הפיכת הדפים כחוויה עיקרית בתוך סביבה ציורית של גבעות, עצים ונהר טונגהווי. החללים הפנימיים ייעודיים לתערוכות, הופעות, כנסים ושיחזור ספרים עתיקים.
טרסות המדרגות קצובות במסלול מתפתל מרכזי המכונה העמק, המשמש כעורק ראשי, משקף את זרימת נהר טונגהאי הסמוך, מאפשר חווית הנוף שמסביב ומקשר בין הכניסות הצפוניות והדרומיות כדי להוביל את המבקרים לכל שאר החללים הפנימיים.
עמודים גבוהים ודקים, מתגלגלים ללוחות שטוחים בצורת עלי גינקו – עץ בן 290 מיליון שנה שמקורו בסין.
הספריה היא חלק מתוכנית המתאר השאפתנית של השכונה, לסייע לזרז את הפיכתה מאזור לא מפותח יחסית ליעד אמנותי ותרבותי תוסס.
מיקום: location: Tongzhou District, Beijing, China
אדריכלים: architect: Snøhetta
צילום: Yumeng Zhu
שנים: timeline: 2018-2023
שטח: gross floor area: 75,000 sqm
גובה: height: 22.3m
Tencent Beijing Headquarters / OMA
המטה ממוקם בקצה Zhonguancun Software Park בבייג’ינג, מכיל שבע קומות עצומות (כל קומה באורך ורוחב 180 מטר) המכילות את אלפי העובדים של חברת הטכנולוגיה הסינית Tencent, מבלי להזדקק לבניית גורד שחקים. “במקום להמריא לגובה, OMA עיצבה נפח צף בצורת ריבוע של שבע קומות בלבד שנמתח אופקית”, מסבירים האדריכלים, במשרד שהקים האדריכל ההולנדי רם קולהאס.
זהו בניין זכוכית ענק, עם צורות גיאומטריות ופנים המדמים עיר קטנה. צורת המבנה מתרככת על ידי הסרת פינותיו, המסמנות נקודות כניסה.
שנה: 2019
צילום: Ossip van Duivenbode
Beijing Performing Arts Centre / Schmidt Hammer Lassen + Perkins&Will
מרכז לאמנויות הבמה בבייג’ין, בטונגג’ואו, נמל היסטורי והשער המזרחי לבייג’ינג, עוגן את רובע התרבות של טונגג’ואו והמכיל מוזיאון, ספרייה ופארקים נרחבים.
הוא נמצא על גדות התעלה הגדולה, שנבנתה בקטעים מאז המאה החמישית לפני הספירה, באורך 2,000 קילומטרים והיא אתר מורשת עולמית של אונסק”ו.
מורכב משלושה מוסדות ברמה עולמית – בית אופרה, תיאטרון ואולם קונצרטים – כמו גם אולם רב תכליתי ובמה חיצונית, המרכז לאמנויות הבמה בבייג’ין יארח מאות הופעות מדי שנה – הכל מסינית מסורתית וממערבית, אופרות, תזמורות, דרמות במה וריקודים.
החזית עשוייה מסך אלומניום מחורר. “התייחסנו לפרויקט הזה כאל מיכלי התרבות, בהשראת המחסנים שהחזיקו בעבר חומרים ומזון להובלה לבייג’ינג, יצרנו כעת מחסנים לתרבות מקומית ועולמית”, אומרים האדריכלים.
תאריך סיום: 2023
צילום: zhu yumeng
ראו עוד:
Botanic Garden of International Horticultural Expo in Beijing (2019) / URBANUS
CITIC Tower / Kohn Pedersen Fox Associates (KPF)
Songzhuang Micro Community Park / Crossboundaries
Beijing Fengtai Station / gmp Architects
Beijing Performing Arts Centre / Schmidt Hammer Lassen + Perkins&Will
Beijing Capital Museum / AREP
Brick Art Museum / Dong Yugan
CUBE Art Museum at 798 / Studio Zhu-Pei
Whitestone Gallery Beijing 798 / Kengo Kuma & Associates
UCCA Regeneration / OMA
Guardian Art Center in Beijing / Büro Ole Scheeren
M Woods Entrance Revitalization / Vector Architects
Baitasi Hutong Gallery / DnA
Canal Art Museum / officePROJECT
Qishe Courtyard / ARCHSTUDIO
the Conversion of No. 28 Dayuan Hu Tong / Atelier Li Xinggang
Baiziwan Social Housing / MAD Architects
Micro-Hutong / standardarchitecture
Courtyard 35 / WAY Studio
ARVO 16_30 Hotel / DL Atelier
Apple Store Sanlitun / Foster + Partners
Children’s Community Centre The Playscape / waa
LiYuan Library / Li Xiaodong Atelier