המפגש ה-14 שלנו, עסק בילדים– וזקנים.
העולם עובר כיום מעבר דמוגרפי חשוב – מאוכלוסיית רוב צעירה, לאוכלוסיית רוב מזדקנת. כיום, לראשונה בהיסטוריה, ישנם בעולם יותר זקנים מאשר ילדים: כ-705 מיליון זקנים לעומת כ-680 מיליון ילדים. הפער רק הולך וגדל בין המבוגרים והילדים ועד שנת 2050 – יהיו יותר מפי שניים בני 65 ומעלה מאשר בני עד 4.
אז בתמצית, ברוב המדינות, כולנו חיים יותר שנים ואיננו מביאים מספיק תינוקות. ברור שאנחנו צועדים לקראת עולם מזדקן. על חברה שיש בה יותר סבים מאשר נכדים, יש השלכות חברתיות וכלכליות עמוקות. בדקנו באמצעות תעשיית העיצוב, האם החברה והתעשייה פועלות הפוך מהמגמה הזו ומתמקדות יותר דווקא בילדים ומזניחות דווקא את הזקנים.
אדריכלית שמרית פלורסהיים – פאנק: העיצוב כמסייע להתפתחות הילד
ג’ון לוק הפילוסוף מהמאה ה-17, אמר שילדים נולדים עם מוח ריק, נקי, טבולה ראסה והתפקיד שלנו המבוגרים הוא למלא אותו בתוכן ולעצב את מוחם.
פרופסור רון נבארו – הגיל ה-3 והעיר הגדולה
בעבר, למשל ביוון וברומא העתיקות, השלטון הופקד בידיהם של זקנים. בספרטה, גיל סף הכניסה לשלטון, היה 60. גם בתקופתנו, שליטי סין היו בממוצע בני 80 ומאו טסה טונג מת בן 92. בפוליט-ביורו של ברית המועצות, הגיל הממוצע של שליטי העם היה 70. בארה”ב, טראמפ בן ה-70 ניצח את הילרי קלינטון בת ה-69 והפסיד עכשיו לג’ו ביידן בן ה-78. האם היחס של החברה שלנו לקשישים שונה מבעבר והאם היא רואה בהם אזרחים שסיימו את תפקידם וצריכים לפנות את מקומם לצעירים?
ישראלה וסר, מעצבת פנים. משרד ישראלה וסר אדריכלות ועיצוב פנים בע”מ – דיור מוגן בעיצוב חווייתי
בכדי לסכם את המפגש שלנו ברוח אופטימית, בחרנו להציג בית תרבות בבית דיור מוגן, שהמעצבת שלו התייחסה לקשישים – כצעירים ברוחם.