מן הבורג 'ח'ליפה, הבניין הגבוה במזרח התיכון אל Infinity Tower המגרד את השחקים, דובאי מפורסמת בזכות הארכיטקטורה המדהימה שלה. אבל המבנים החדשניים ביותר של העיר, לא מגיעים לשמים וגם לא מתכוונים לכך - הם צוללים מטה אל תוך האוקיינוס
וילות “סוסון ים” צפות, הוצגו לראשונה בתערוכת הסירות דובאי אינטרנשיונל והן לא דומות לשום דבר שכבר ראיתם.
בתור התחלה, הווילות צפות כמו סירות העוגנות במיקום לבחירתן. כל שלוש קומות בווילה, כוללות גם קומה שלמה שקועה מתחת לים, עם שני חלונות ענקיים – כל אחד בגודל של 25 מטרים רבועים, המספקים מושבים בשורה הראשונה לחיים התת-ימיים. “זהו רעיון מקורי, ליצור וילת סירה עם רצפה שקועה, כך שמחדר השינה שלכם אתם יכולים לראות את השונית ואת החיים התת ימיים המקיפים אתכם מסביבכם”, אומר האדריכל של הפרויקט, Gianfranco Rasile.
האדריכלים השתמשו בשלושה מרכיבים עיקריים: מתכת ופלסטיק זכוכית (GRP), פלדה, ואקריליק.
חיבור אקריליק על הסיפון היווה אתגר נוסף, כפי שהוא דרש איטום גמיש מאוד, לטווח ארוך שרק כשלוש חברות בעולם מייצרות – מאלה, רק ספק אחד הצליח להתאים לדרישות הטכניות של הפרויקט.
פרויקט הווילות הצפות בים, עוצב ונבנה על ידי חברת פיתוח הנדל”ן Kleindienst, במתחם המורכב משישה איים מלאכותיים, המאכלסים יותר מתריסר בתי מלון והרחוב הראשון בעולם בעל אקלים מבוקר.
יו”ר Kleindienst מגלה שהוא כבר חולם על המגורים האלה מתחת למים, כבר יותר מ -30 שנה. באופן מפתיע, היזם פרוע הדמיון הזה, אינו שחיין, צוללן או מלח – הוא בעצם מפחד ממים ומהאוקיינוס. “אני לא צולל ואפילו לא הולך לשחות אף פעם, אבל תמיד סיקרן אותי לראות מה יש מתחת לים ולמה אנשים אוהבים לצלול”, הוא אומר. הוא חקר ולמד על הקמת פרויקטים מתחת למים במשך עשרות שנים, עד שלבסוף נקרתה לו ההזדמנות להביא את החזון שלו לחיים, מול חופי דובאי: “התחלנו בעיצוב וילות ב-2008 אבל לא הצלחנו למצוא את האפקט ה’וואו’, אז הכרזנו על תחרות. הזמנו אדריכלים מ-10 מדינות שונות להגיש רעיונות וההצעה של Gianfranco גרמה באמת לכולנו להגיד’וואו'”, הוא מספר.
אדריכל הפרויקט מספר, שצוות האדריכלים התמודד במשך חודשים עם המשימה להגיע לציפה ניטראלית בים, ללא תנודות. נדרשו חישובים מדויקים ועשרות מבחנים שנערכו בסביבה מדומה בימה של דובאי. “אנשים חושבים שהמבנה יושב על קרקעית הים,” אומר Kleindienst “אבל המבנה מעוגן וצף למעלה ולמטה כל יום עם תנועת הגאות”. הבתים לא עשויים זכוכית, מאחר שהיא אינה יכולה לעמוד בלחץ המים. החומריות גם הותאמה לעמידות במי המלח.
הבנייה באזור הימי של דובאי, פגעה לא פעם בבעלי החיים הימיים. את המתחם הזה, היזם דאג לאכלס ביצורי ים באופן פעיל “כבר שנים שאנחנו יוצאים לאזורים שבהם הבנייה פגעה בשוניות אלמוגים, מעתיקים אותם ממקומם ומעבירים אותם למפרץ שלנו, בכדי להציל אותם”, אומר Kleindienst. “יהיו לנו יותר מ-100,000 אלמוגים על פני 2 מיליון מטרים רבועים של קרקעית ים”.
עם האלמוגים הגיעו דגי אלמוגים ועם הדגים הגיעו הטורפים. המפרץ עכשיו רוחש חיים ימיים, ביניהם מינים בסכנת הכחדה: צבים, ברקודות, דקר ועשרות מינים שונים, שאפשר לצפות בהם מן החדרים מתחת למים.
כאשר בונים בית צף, אחד היעדים המרכזיים של האדריכל Dymitr Malcew, הוא להשתלב בסביבה. העיצוב בהשראת הטבע, מדגיש את הנוף, כולל קירות מסך מזכוכית מהרצפה עד התקרה, שפע של עץ. מכל חדרי המלון גישה נוחה אל מרפסת היקפית וחלונות ענק להכניס הרבה אור טבעי.
פרויקט בסיאטל של Northwest אדריכלים, בהשראת מחסני המרינה בני המאה ברציפים, האדריכלים יצרו בית מודרני עם נגיעות היסטוריות, בצורה תעשייתית, קורות פלדה, בטון מלוטש ומדרגות לולייניות בכלוב.