מאות מבנים הממוקמים על קצה צוק תלול, בפאתי El Alto, בלה פאס, בוליביה, מכונים “בתי מתאבדים Suicide Homes”, בגלל הסיכון הגבוה למפולת. הם ממוקמים ב-La Ceja, אחד מאזורי המסחר העמוסים ביותר של העיר אל אלטו ואינם מוכנים לוותר על אזור המחייה שלהם, גם אם זה אומר ליפול אל מותם יום אחד.
בשבועות האחרונים, גשמים זורעים הרס בבירת בוליביה ובסביבתה והם הגדילו את הסיכון למפולת אדמה באזור. אך התושבים ממשיכים להתעקש “אנחנו נטפל באדמה, נתעל אותה כך שמי הגשמים ילכו למקום אחר”, אמר אחד מהם לאחרונה לרויטרס. אלא שהמשימה הזו לא ניתנת ליישום והרשויות המקומיות מזהירות, כי קריסה נוספת של המצוק קרובה, בנוסף לכביש שכבר קרס שם ויש לפנות את המבנים מיידית, לבטחון חיי תושביהם. “התהום בעמק הזה הוא בן 90 מעלות”, אמר גבריאל פארי, מזכיר העירייה “אם הם לא רוצים לעזוב נצטרך להשתמש בכוח”.
בתי המתאבדים הרעועים של אל אלטו, שנבנו מלבנים ומכוסים ביריעות של מתכת גלית, חשובים מאוד לתושביהם העניים, ילידי איימארה של האנדים, המתגוררים מאז במקום והם הציעו מנחות לפצ’אמאמה, האלה הנערצת עליהם, כדי שתמנע את המפולת ותציל אותם. רובם חיו שם כל חייהם ורבים קיבלו זכויות בעלות מהרשויות על הקרקע שהם תפסו ושהם מקווים שתהיה בעלת ערך יום אחד.
את לה פאס עצמה, השוכנת בין ההרים בגובה של יותר מ-3,500 מטר, חוצים יותר מ-300 נהרות ונחלים, מה שהופך את הקרקע שלה לבלתי יציבה. כמעט אחד מכל חמישה נכסים רשומים, נמצאים באזורים בסיכון “גבוה” או “גבוה מאוד”, לדברי העירייה, רבים מהם בערי פחונים. מאז נובמבר 2024, 16 בוליביאנים מתו במפולות ובהצפות שנגרמו על ידי גשמים עזים.
אמריקה הלטינית פגיעה מאוד אקולוגית, בהשוואה לאזורים אחרים בעולם, בגלל תכנון עירוני לקוי וחוסר השקעה בהגנה בפני אסונות טבע. בעשר השנים האחרונות, לפחות 13,878 בני אדם מתו באסונות טבע באמריקה הלטינית ובאיים הקריביים, לפי נתונים מאוניברסיטת בלגיה. כמעט 83 אחוזים מתושבי אמריקה הלטינית חיים כעת בערים. בעלות על נכס נתפסת כדרך לאנשים עניים להבטחת עתידם ורבים נאחזים בבית שלהם, גם אם הוא על קצה צוק.
![](https://www.da-magazine.co.il/wp-content/uploads/2025/02/11-10.jpg)
REUTERS/Claudia Morales/File Photo