באבי יאר Babyn Yar הוא אזור מיוער עם נקיק עמוק, במערב קייב, אוקראינה, שסימן בעבר את הקצה של העיר. כאן התרחש אחד ממעשי הטבח המזוויעים ביותר של המשטר הנאצי, כאשר ב-29 וב-30 בספטמבר 1941 כ-35,000 יהודים נורו ונטבחו על ידי חיילים גרמנים. במהלך השבועות והחודשים הבאים נרצחו 100,000 יהודים נוספים, שבויי מלחמה סובייטים, קומוניסטים, לאומנים אוקראינים וחולים מבית חולים פסיכיאטרי סמוך.
הקרן להנצחת השואה במקום, מבקשת להנציח את ההיסטוריה של האתר, שידע את אחת הזוועות הנוראיות ביותר בעידן הנחשב למודרני. בית הכנסת של באבי יאר מייצג את הפרויקט הראשון במסגרת יוזמה זו – בית כנסת שינציח את ההיסטוריה וגם יחזיר נוכחות יהודית חיה למקום.
אם נמשיג את בית הכנסת כטיפולוגית בניין במהותה הטהורה ביותר, נוכל לתפוש אותו כספר, אשר הקהילה מתכנסת לקרוא בו במהלך התפילה – הסידור או התנ”ך. הקריאה המשותפת של הספר, פותחת בפני הקהילה צוהר לעולם של חוכמה, מוסר והיסטוריה וזו התפיסה שהכתיבה את עיצוב בית הכנסת החדש בבאבי יאר.
אלא שבמקרה הזה, הספר המשמש כמטפורה הוא דווקא ספר פופ-אפ, כשאנחנו פותחים אותו, קמים לפנינו בתלת ממד עולמות חדשים.
האתר ממוקם בעובי היער, לצד אנדרטה קטנה קיימת, חנוכייה שהוצבה שם בשנות ה-90 המוקדמות. המבנה יושב על במת עץ המרחפת מעט מעל פני הקרקע. המבנה עצמו הוא קונסטרוקציית עץ עם מסגרת פלדה פנימית. כשהמבנה סגור ושטוח, רוחבו כ-8 מטר ו-11 מטר גובה. המבנה נפתח ידנית וללא סיוע של מנוע ולאחר מכן נפרש לחלל התלת מימדי של בית הכנסת. תהליך פתיחת הספר הוא טקס קולקטיבי, המבוצע על ידי הקהילה. אז החלל הנפרש ובמרכזו במת הקריאה לתורה, מאין יקום קטן שנפתח לקריאה משותפת בספר התורה.
הקירות מעוטרים בתפילות וברכות מהליטורגיה היהודית, כמו שמע ישראל או הקדיש. התקרה צבועה בהמון סמלים ובאיקונוגרפיה המזכירים פנים של בתי הכנסת ההיסטוריים של אוקראינה מהמאות ה-17 וה-18 שנהרסו מאז. הוא חוגג יקום צבעוני מעל לראשיהם של מבקרי בית הכנסת. אבל לסמלים אלה יש משמעות נוספת שהתכוונו אליה האדריכלים: יחד, הם מציגים את קבוצת הכוכבים שנראתה מעל קייב ב-29 בספטמבר 1941, ליל הטבח.
Architects: Manuel Herz Architects
Area:
150 m²
Year:
2021
Photographs: Iwan Baan