סככת האבלים פשוטה למראה, אך טעונה בסמליות רבה. היא חוסה על עצים כפי שהיו פעם בפרדס באתר של הישוב, אחד שעדיין חי והשאר דוממים ומספידה גם את העלמם. פלטת הקירוי עולה מעלה ומטה, כמו האדם אשר בא מהעפר ואל העפר ישוב.

 

Friedhofsueberdachung-4

 

המבנה הינו סככת התכנסות והספדים לפני הקבורה, השוכנת לצד בית העלמין. למבנה שתי כניסות: האחת- צנועה מדרום משמשת את המשפחה והנפטר. השנייה- משמשת את ציבור האבלים, הבא לתת כבוד אחרון לנפטר. כניסה זו בעלת גישה נוחה ומאפשרת כניסה מרווחת למבנה, כאשר חזית שלמה נותרה פתוחה לכיוון צפון.

 

Friedhofsueberdachung-5

 

Friedhofsueberdachung-16

 

מעצם העמדת המבנה כך שהכניסה אליו היא מהצד המוצלל – בעת השימוש בטקס, מתאפשרת גם לאנשים שאינם רוצים להתקרב, תחושת קרבה והגנה מהשמש החזקה (גם כאשר הם אינם בתוכו).
ישנן שתי יציאות אל רחבת הקבורה, האחת משופעת ונגישה והשנייה באמצעות מדרגות. למבנה קיר אטום כלפי מערב, החוסם את קרני השמש הישירות של אחר הצהריים, למעט חלון צר וארוך שדרכו ניתן לראות את השוהים במבנה ואת הבאים אליו.
היציאה המזרחית מקורה באמצעות כך שחלק מקיר הבטון מתרומם ויוצר קירוי. איזור סככת ההתכנסות היה מוקף בפרדסים אשר נכרתו על מנת לפנות שטח לתעשייה ובניית בתי מגורים. בחרנו להתייחס לכך בתכנון וליצור מעיין אנדרטה גם לעצים שנכרתו מסביב.

 

Friedhofsueberdachung-15
המבנה מורכב מפלטת בטון חשוף בקיפולים, המסמלת את התרחבות הבנייה. הפלטה משתפלת על גבי העמודים. העמודים בצורת עצים מסמלים את העצים שהיו פעם במקום נכרתו ובמקומם גדל הישוב. נותר עץ אלון אחד בתוך תוואי המבנה, שהוכן בשבילו פתח בגג. נוכחותו יוצרת דיאלוג בין העץ החי לדוממים.

 

Friedhofsueberdachung-3

 

Friedhofsueberdachung-6

 

Friedhofsueberdachung-7

 

Friedhofsueberdachung-1

 

Friedhofsueberdachung-2

 

בחזית הצפונית של המבנה נוצר קו של הבטון, המתחיל בקרקע בצד המערבי ומטפס למעלה דרך החלון. עולה אל הגג, הופך לתקרות ולקירות ולבסוף יורד אל הקרקע – כמו האדם אשר מגיע מעפר ואל העפר הוא שב, כשמהלך חייו רצוף עליות ומורדות.
פלטת הבטון מונחת על העצים, כשעולה מכביד על חלקם ומוריד אותם מטה, בעוד אחרים נותרים זקופים ואיתנים. צבעי וחומרי המבנה הם מונוכרומאטיים, בעיקר אפורים מקנים תחושה של ניקיון, ניטרליות ועצב. בלילה המבנה מואר מבפנים ומבחוץ (ניתן לשחק עם התאורה).

 

Friedhofsueberdachung-8

 

Friedhofsueberdachung-9

 

Friedhofsueberdachung-11

 

Friedhofsueberdachung-13

 

 

Friedhofsueberdachung-10

 

התוכניות ותהליך הבנייה: תוכננו יותר מ-300 פאנלים, בתוכנת מחשב, כאשר כל פאנל שונה בגודלו וצורתו מהאחר. הפאנלים הובאו אל המבנה והורכבו בשטח על-ידי צוות עובדים. לאחר מכן הובאו אל האתר כל העצים ממתכת ומוקמו על פי התוכנית. בוצעו פריסות של ברזל ורשתות לפי תוכניות מהנדס. לאחר מכן נסגרו הקירות של המבנה על-ידי פלטות נוספות. ביום אחד יצקו את כל הבטון במבנה- קירות וגג.

 

 

Friedhofsueberdachung-plan1

Friedhofsueberdachung-plan2

Friedhofsueberdachung-plan3

Friedhofsueberdachung-plan4

Friedhofsueberdachung-plan5

 

תיכנון: סטודיו לעיצוב ואדריכלות רון שינקין
מהנדס: רועי קלע מהנדסים
קבלן מבצע: א.ד חאלד
צלם: שי אפשטיין
מיקום :פרדסיה, ישראל
שנה: 2015-2014
מ”ר: 330 מ”ר

לכל הכתבות בקטגוריית אדריכלות
+כתבות מומלצות
קיר הכניסה לבית ספר “תיבת נוח” – עם חיות מעוצבות
אדריכלות
קיר הכניסה לבית ספר “תיבת נוח” – עם חיות מעוצבות
  בית הספר “תיבת נח”, ממוקם באתר מורשת מוגן, הפארק ההיסטורי של וילה פאגליה,
האדריכלית שבנתה בתים מבד
אדריכלות
האדריכלית שבנתה בתים מבד
  העבודות הידועות ביותר שלה, The Live-in-Environment (1971) ו-Wiz Bang Quick City #2 (1972),
גשר הולכי רגל ניבנה כפארק צף
אדריכלות
גשר הולכי רגל ניבנה כפארק צף
  הגשר המלאכותי והנהר הטבעי מתקיימים יחד בהרמוניה, נושמים באותו קצב. תשעת הדיסקים בגדלים

כתיבת תגובה

הוספת תגובה חדשה, האימייל לא יוצג באתר*