הנזירים של טיבט יוצרים בעבודת נמלים מנדלות חול מורכבות ומפורטות ואחר כך הורסים אותן, כדי לסמל את ארעיות החיים.
יצירות אמנות מורכבות עשויות חול צבעוני, נוצרות על ידי נזירים טיבטיים כחלק מהמסורת הטנטרית. בשפה הטיבטית, האומנות נקראת dul-tson-kyil-khor (מנדלה של אבקות צבעוניות). המנדלה נוצרת על ידי מיליוני גרגרי חול המונחים בקפידה על משטח שטוח. מספר נזירים עובדים על כל יצירה בודדת, במשך ימים או שבועות.
מנדלות הן סמלים רוחניים ופולחניים בהינדואיזם ובבודהיזם המייצגים את היקום. משמעות המילה מנדלה היא ‘מעגל’ בסנסקריט והיא מייצגת את הקוסמוגרמה של בודהה או בודהיסטווה. זה יכול להיות של הנזיר עצמו, או של זה שהוא רוצה לפייס. המנדלה כוללת צורות גיאומטריות וכמה סמלים רוחניים בודהיסטים והיא מהווה ברכה לאדמה ולבני האדם. היא גם מציגה את המוח המואר של הבודהה.
כאשר מוחים ומטאטאים את המנדלה, שופכים את החול לתוך מיכל, עוטפים אותו במשי ומפקידים אותו בנהר, כך שהוא חוזר לים; מטאפורה אחרונה לחזרה למה שבאמת חשוב בחיים.
יצירת מנדלת חול מתחילה בטקס שבו נזירים מזמרים מנטרות ומנגנים בחליל, תופים ומצלתיים. ואז הם מודדים ומציירים בקפידה את קווי המתאר של המנדלה על משטח שטוח עם גיר או עיפרון, בסיוע סרגלים ומצפנים. לאחר שרטוט תוכנית הרצפה, מיליוני גרגרי חול צבעוני מונחים בקפידה למקומם.
גרגירי החול מוזגים על פלטפורמת המנדלה עם משפך מתכת צר הנקרא “צ’קפור”. ארבעה נזירים עובדים יחד על מנדלה אחת כאשר כל נזיר מוקצה לרבע אחד של המנדלה. עם כמות עצומה של סבלנות, הנזירים פורסים את חלקיקי החול כשהם עובדים מהמרכז החוצה. בניית מנדלות חול עשויות להימשך מספר שבועות.
מה שבא אחר כך הוא בלתי צפוי לעין המערבית. הם הורסים ומטאטאים את הכל, בהתאם לאחד העקרונות המרכזיים של הדת – טבעם החולף של החיים. כוחה של המנדלה הוא נובע יותר מאשר רק מהיצירה המוגמרת, אלא מיכולתה המדטיבית לעזור למעורבים, ליצור חמלה, חכמה, ריפוי והבנה טובה יותר להתרחשויות הלא ברורות של המצב האנושי.