פרוייקט "רחובות ההולנדית", שאת האדריכלות שלו תכנן משרד האדריכלים "אורבך הלוי" (עיצוב פנים סטודיו גד הלפרין), הכולל 250 יח"ד, נמצא רגע לפני אכלוס. הפרוייקט המתפרס על פני שטח של 36,000 מ"ר, כולל שני מגדלי מגורים בני 18 קומות, מעל 2 קומות מסד מרשימות המהוות את חלל המגורים והלב הפועם של הבית. הפרוייקט כולל חלל בריכת שחייה מרהיב הפונה לנוף, חדר כושר, מסעדה ואולם מופעים, חדרי חוגים ופנאי ועוד.
אדריכלית עמיתה, איילה גל, האחראית על תחום הדיור המוגן ב”אורבך הלוי” מסבירה על השינויים מרחיקי לכת שחלו בתחום. לדבריה “בימים אלה מטפל המשרד בשלבים שונים של פרוייקטי דיור מוגן רבים ברחבי הארץ, הכוללים למעלה מ 2200 יח”ד של מספר יזמים שונים. כמי שמתמחה בנושא מזה שנים רבות, ניתן לומר כי אם בעבר הדיור המוגן היה מתחם סגור, מנותק מהסביבה, כיום מתחמי הדיור הולכים ונפתחים לרחוב והופכים להיות רב דוריים, עם יישומים שמקדמים אינטראקציה עם הקהל הרחב ומאפשרים לדיירים להיות חלק מהקהילה. שילוב שכזה יכול להגיע, בשילוב מעונות סטודנטים , עירוב שימושים הכולל מסחר פתוח לרחוב, אודיטוריום להצגות ומופעים לקהל הרחב ועוד.
בהתייחסה ליחידת הדיור עצמה, מסבירה גל “אם בעבר גודל היחידות היו בממוצע כ 45 מ”ר, כיום הן גדלו משמעותית עם ממוצע של כ-60 מ”ר ומעלה. גופי התכנון מבינים כי יש דרישה ליחידות דיור מרווחות ובימים אלו אפילו ממוגנות, הכוללות כ-3 חדרים, עם חדר עבודה או אירוח וכוללות אופציה עתידית לעזרה סיעודית”.
כיום, כ-3% מאוכלוסיית הגיל השלישי, שמה פעמיה לדיור המוגן. אמנם הנתון נשמע נמוך, אבל יש לקחת בחשבון שהאוכלוסייה המבוגרת גדלה משמעותית מדי שנה, כך על פי נתונים של משרד הרווחה. כך שחשוב לתת להם מענה לדרישה ההולכת וגדלה לשירותים קהילתיים, השתלבות בקהילה, פתרונות דיור ועוד. גל מסבירה “בתוך כך ובהתייחס לעובדה שהמספרים גדלים, כך גם התחרות בין היזמים וההשקעה. הדיירים יותר תובעניים, בהתאם לכך גם התמורה”.
בהתייחסה לשטחים הציבוריים אומרת גל “המטרה היא לא לייעד אותם למטרה ספציפית זו או אחרת, אלא להפוך את השטחים לרב שימושיים, ורסטיליים, בלי לכוון במדויק איזו פעילות תאפיין את המתחמים. כך שאותו חלל יכול לשמש כחדר ברידג’, בית כנסת או חדר מחשבים. לעיתים הדרישה מגיעה מהדיירים עצמם. לדוגמא בפרויקט הבית בגני תקווה, הקימו הדיירים מתחם “בר” אותו הם מפעילים עצמאית.
“לאחר ה-7.10, יש השלכות מאתגרות תכנונית גם לנושא המיגון. עד כה, בפרויקטים רבים, המיגון לא היה דירתי, כעת, במרבית הפרויקטים החדשים, יש דרישה לתכנון ממ”ד בכל יחידת דיור, דבר שדורש חשיבה תכנונית מחודשת”, מוסיפה האדריכלית.
עיצוב פנים: סטודיו גד הלפרין